Desperado (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Desperado
A Desperado együttes a Pilisi Nyárbúcsúztató Fesztiválon, 2016. augusztus 20. Balról jobbra Zoy!, Betti és Zsolti
A Desperado együttes a Pilisi Nyárbúcsúztató Fesztiválon, 2016. augusztus 20. Balról jobbra Zoy!, Betti és Zsolti
Információk
Eredet Debrecen, Magyarország
Aktív évek 1998-
Műfaj pop, dance, latin pop
Kiadó Sony BMG
Tagok
Gábor Bernadett
Bodnár Zsolt
Zolnai András

A Desperado weboldala

A Desperado egy 1998-ban alakult, ötszörös arany- és kétszeres platinalemezes magyar popzenei együttes.

Az együttes előzményei és megalakítása[szerkesztés]

1993-as évi Ki mit tud?-on két debreceni könnyűzenei együttes is elindult: a Tornádó, valamint a verseny nagy esélyesének tartott, dallamos rockzenét játszó President. A President tagja volt többek között Kovács Axel és Bodnár Zsolt, a Tornado tagja pedig Czifra Sándor (Mosquitó) és Zolnai András (Zoy).

Az együttesek nem arattak osztatlan sikert a rockzenészekből álló szakmai zsűri előtt, akik nem is jósoltak nekik túl nagy jövőt. 1996-ban a Presidentből kilépett Axel és a Tornádóból kilépett Mosquitó megalakították a nagy sikerű Kerozin együttest.

Zsolti és Zoy! irigykedve figyelték Mosquitó és Axel sikereit a Kerozinnal, ezért 1998-ban ketten megalakították a Desperado együttest, ebben Mosquitó és Axel is segítették őket, akikkel a váltás után is baráti viszonyban maradtak. Az együttes nevét kedvenc filmjük, a Desperado után kapta, de ebben Zoy! hasonlósága Antonio Banderashoz is közrejátszott. Később csatlakozott hozzájuk Meli, aki a együttes énekesnője lett.

Zenei karrierje[szerkesztés]

1998 nyarán egy négy számos demo CD-t készítettek. Már abban az évben elkezdtek koncertezni, és a rádiók is műsorukra tűzték az első számaikat. A Desperado végig koncertezte az ország keleti felét, és nyugatról is sok felkérést kaptak.

Az egyik alapító tag Zoy, a gitáros,[1] aki a Desperado alapítója. Tanulmányait Debrecenben kezdte. Az Ady Endre Gimnázium ének-zene tagozatán érettségizett, majd a bajai Eötvös József Főiskolán diplomázott. Marketing és reklám szakon felsőfokú képesítést szerzett.

Zolnai András a Desperado együttes dalszerzőjeként több mint 50 sláger megalkotója volt. A Táncolj, Rajtad múlik, Ég veled és Fáj című slágerei az országos rádiók listavezető dalai is voltak. Szerzőtársával, a zeneszerző, zenei producer Czifra Sándorral (Mosquito) több mint 20 évig alkottak szerzőpárost.

Meli távozása után, 2000-ben csatlakozott hozzájuk Gábor Bernadett. Ebben az évben készült el az együttes első hivatalos kislemeze az Aranyhal című dalból, ami áttörést hozott az együttes életében. A BMG-Ariola lemezszerződést kínált a Desperadónak. Megjelent az Aranyhal című maxi és a hozzá tartozó videóklip.

A videóklip forgatása után stúdióba vonult az együttes, hogy elkészítse első nagylemezét. Az előzetes tervek szerint 11 saját szám került volna az albumra, ám egy váratlan baleset meghiúsította az elképzelést. A Kerozin és a Desperado egy közös koncertre indult éppen, amikor a Kerozin autója Hajdúsámson határában az árokba borult. Az autóban tartózkodott a Desperado énekesnője Betti is, aki súlyos szegycsonttörést és csigolyarepedést szenvedett. A gyógyulás hosszú heteket vett igénybe, így a koncepciót át kellett alakítani. Végül 9 saját számmal és egy Mosquito-remixszel, valamint egy Ger-Man, Dj Scaty nevével fémjelzett Megamixszel lett teljes az album. A csúszás miatt az album csak 2000 novemberének elején jelent meg Kívánhatsz bármit címmel. A megjelenés után az együttes rögtön két kislemezt jelentett meg a Bújj hozzám és a Szomorú alkalom című dalokból (az utóbbiból videóklip is készült).

2001 májusának elején jelent meg az album negyedik kislemeze, a már közkedvelt Akarom Őt! című számból, melyhez videóklip is készült. Ezután hétről hétre sűrűsödtek a fellépések és a meghívások. A 2001-es ifjúsági atlétikai világbajnokság nyitó- és záróünnepségén is részt vettek.

2002 februárjában jelent meg az együttes második albumának első, beharangozó kislemeze a Tanár Úr! című dalból, és nyáron a második kislemez a Gyere és álmodj! című dalból, melyekhez videóklipeket is készítettek.

2002. november 1-jén jelent meg a Desperado második albuma Gyere és álmodj! címmel. Karácsonyra aranylemez lett, és ezzel egy időben az első album is elérte az arany minősítést (utóbbi később platinalemez lett).

2003-ban az albumról még két kislemez jelent meg a Rajtad múlik cíművel és az Ég veled! című dalokból, melyekhez videóklipeket is készítettek. Május 27-én DJ BoBo előzenekaraként léptek fel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. 2003 karácsonya előtt átvehette a csapat a második albuma után járó platinalemezt.

2004 augusztusának elején jelent meg az együttes harmadik albumának első, beharangozó kislemeze a Csak egy perc… című dalból, amelyhez klip is készült. A harmadik album 2004 októberében jelent meg Csak egy perc címmel.

2005 márciusában jelent meg az album harmadik kislemeze az Add nekem az álmod! című dalból, melyhez a már jól bevált filmes stábbal készítették el a klipet is. Májustól elindult a Desperado zenekar élő koncertkörútja. Elérkezettnek látták az időt, hogy a Desperado-dalokat élő hangszeres kísérettel is bemutassák a nagyközönségnek. Nyár közepén, az együttes Csak egy perc című albuma is elérte az arany minősítést, így már 3 aranylemezzel büszkélkedhet a Desperado. Október elsején készült el az album negyedik kislemeze a Fáj című lírai dalból.

Következő évben jelent meg az együttes negyedik albuma Táncolj címmel, amellyel párhuzamosan megjelent az első kislemez szintén Táncolj címmel. Az albumról később még két kislemez jelent meg, a Pál Tamással készült A csillagokban járunk című dalból és a Kerek az élet című dalból, melyek videóklipeket is készítettek.

2008-ban az együttes stílust váltott. Megjelent az ötödik nagylemezük Érezd a zenét címmel, amelyen inkább R&B-dalok hallhatók. Az album első kislemeze az Érezd a zenét című dalból készült. A Fütyülök rád! dal a dance stílust country és western elemekkel vegyítí. A dalból készült klip Texasban játszódik, de valójában az Alföldön forgatták.

2014-ben sajnos szomorú apropó vezetett a zenekar következő kislemezének a megszületéséhez. Zoy édesapjának halála mélyen megrendítette a szerzőt és egy szívhez szóló búcsúdallal írta ki magából fájdalmát. A „Ne félj” című számot eredetileg saját magának készítette volna, ám a dal felvételének munkálatai közben szerzőtársával Mosquito-val úgy határoztak, hogy legyen ez a következő maxi single-je a zenekarnak. Döntésükben szerepet játszhatott az a tény is, hogy Betti, zsolti és Zoy nagyon rég jelentkezett már lassú dallal, holott például a „Szomorú alkalom”, vagy az „Ég veled” című számok annak idején óriási népszerűségre tettek szert. A stúdiómunkálatok karácsonykor értek végett, így a debreceni trió egy igazán stílusos és meghitt hangulatú dalpremiert rendezhetett.

2015-ben az új esztendő egyik téli reggelén a Desperado dalok zenei producere egy olyan az ötlettel állt elő, amivel a már kész „Ne félj” című számot még szélesebb rétegek számára lehetett érdekessé tenni a videó premier előtt. A hazai underground egyik legtehetségesebb képviselőjét Dannonát kérte fel a dalban való közreműködésre. Az ifjú énekes, szövegíró, dalszerző, rapper, örömmel vállalta a felkérést és a saját maga által írt gondolatokat adja elő a dalban.

Ahogy az év eleje, úgy az év vége is tartogatott meglepetéseket a debreceni zenekar számára. Sándor András, a Best magazin egykori szerkesztője ugyanis könyvet írt a Desperado együttesről. Pontosabban sok prominens hazai közéleti személyiség mellett, a hajdúsági formációról is. A „Mélyinterjúk” című kötetben Betti, Zsolti és Zoy, őszintén vallanak a mögöttük álló 18 évről, a közös munkákról és az évek során átélt feszültségekről is. A könyv olyan népszerűségnek örvendett, hogy egy telt házas író-olvasó találkozó keretében mutatták be, amelyen maga a Desperado együttes tagjai is tiszteletüket tették.

2016-ban egy nagyon komoly mérföldkő érkezett el az együttes életében. Exkluzív szerződést kötöttek a MOL-lal, hazánk legnagyobb benzinkút hálózatának menedzsmentjével, így lehetővé vált egy igazán szép, összefoglaló életmű CD forgalomba hozatala az egész ország területén. Megjelent a kizárólag a MOL benzinkutakon kapható Best of Desperado című válogatáslemezük, három új számmal kiegészítve, mely a harmadik helyezésig jutott fel az albumok listáján, majd hamarosan aranylemez lett.

Régi álma volt ez Bettinek, Zsoltinak és Zoynak, hogy legnépszerűbb dalaikat egy CD-n prezentálhassák rajongóik felé. Így igazi slágerparádét tarthat kezében a zenekedvelő, hisz olyan dalok kínálnak önfeledt utazási élményt, mint például a többszörös toplistás „Táncolj”, „Gyere és álmodj” és „Rajtad múlik”. A stúdiómunkák, azaz a régi nagy slágerek újrahangszerelése és éneklése már előző év második felében elkezdődött, bónuszként 3 új dal is rákerült a készülő albumra, bizonyítva, hogy bár telnek az évek, nem felejtettek el dalokat írni.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

 • 2004 - Popcorn Könnyűzenei Magazin (Az év kedvenc magyar együttese)
 • 2012 - Transilvanian Music Awards (Az év legjobb pop-dance együttese)
 • 2013 -Transilvanian Music Awards (2 díj: az év legjobb pop-dance csapata és az év diszkó slágere)

Tagjai[szerkesztés]

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

 • Betti (ének, vokál)
 • Zsolti (ének, rap, gitár)
 • Zoy! (dalszerző, szövegíró, gitár)

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Év Album Legmagasabb helyezés Minősítés
MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez
2000 Kívánhatsz bármit
 • 1. stúdióalbum
 • Megjelenés: 2000
31
 • Platinalemez
2002 Gyere és álmodj!
 • 2. stúdióalbum
 • Megjelenés: 2002
4
 • Platinalemez
2004 Csak egy perc
 • 3. stúdióalbum
 • Megjelenés: 2004
13
 • Aranylemez
2006 Táncolj!
 • 4. stúdióalbum
 • Megjelenés: 2006
7
 • Aranylemez
2008 Érezd a zenét
 • 5. stúdióalbum
 • Megjelenés: 2008
36
2016 Best Of
 • válogatás, 3 új dallal kiegészítve
 • Megjelenés: 2016
3
 • Aranylemez

Legismertebb dalaik[szerkesztés]

 • Akarom őt
 • Tanár úr
 • Gyere és álmodj
 • Rajtad múlik
 • Csak egy perc
 • Fáj
 • Ég veled
 • Táncolj
 • Ma éjjel
 • Érezd a zenét
 • Fütyülök rád
 • Őrült álom
 • Miért múlik el
 • Ölelj át
 • Szomorú alkalom

Videóklipek[szerkesztés]

 • Aranyhal
 • Szomorú alkalom
 • Akarom őt!
 • Tanár Úr!
 • Gyere és álmodj
 • Rajtad múlik
 • Ég veled!
 • Csak egy perc...
 • Add nekem az álmod
 • Fáj!
 • Táncolj!
 • A csillagokban járunk
 • Kerek az élet
 • Érezd a zenét!
 • Fütyülök rád!
 • Egy őrült álom
 • Miért múlik el? (road movie)
 • Ma éjjel
 • Ölelj át!

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. eredeti nevén Zolnai András,született Debrecenben, 1971. április 11. –én

Források[szerkesztés]