Denis Sassou-Nguesso

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Denis Sassou Nguesso 2014.png

Denis Sassou-Nguesso (1943–) tábornok, az Afrikai Unió és 1979-1992 között, valamint 1997-től a mai napig a Kongói Köztársaság elnöke.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az mbochi törzs tagjaként az ország északi részén Edouban, Oyo tartományban született.

1960-ban csatlakozott a hadsereghez, éppen azelőtt, hogy az ország elnyerte függetlenségét. Fontos embernek gondolták, ezért elküldték gyakorolni Algériába és Franciaországba Saint Maxient-be. Mikor visszatért, a hadsereg ejtőernyős osztagához került.

Szocialista tanulmányokat folytatott, s 1963 augusztusában Fulbert Youku ellenzékét támogatta. Ennek ellenére részese volt annak a katonai puccsnak, mely 1968-ban hatalomra segítette Marien Ngouabit. A PCT-nek (Kongói Munkáspárt) már 1969. decemberi megalapításától kezdve tagja.

1970-ben a Biztonsági szervek irányítója lett, és miniszteri tárcát is kapott. Mikor Ngouabit merényletben megölték, Nguesso kulcsszerepet játszott a hatalom átvételénél. Ő irányította a CMP-t, a Párt Katonai Bizottságát, amely az államot irányította, mielőtt a Joachim Yhombi-Opango ezredes átvette volna a hatalmat. Sassou Nguesso jutalomból ezredesi rangot és miniszterelnök-helyettesi posztot kapott. Ezt a posztot 1979. február 5-éig töltötte be, mikor Yhomby-Opangot politikai alkalmatlanság és korrupció miatt eltávolítottak a posztjáról. Február 8-án Nguessot választották miniszterelnöknek.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Denis Sassou Nguesso című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Denis Sassou-Nguesso témájú médiaállományokat.