Kongói Népköztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kongói Népköztársaság
(franciául) (République Populaire du Congo)
A Kongói Köztársaság zászlaja
A Kongói Köztársaság zászlaja
A Kongói Köztársaság címere
A Kongói Köztársaság címere
Nemzeti mottó: Travail - Démocratie - Paix (Munka - Demokrácia - Béke)
Nemzeti himnusz: Les Trois Glorieuses
Fővárosa Brazzaville
Koordináták: d. sz. 4° 16′, k. h. 15° 17′
Államforma Köztársaság
Vezetők
Elnök (1969-1977) Marien Ngouabi

(1977-1979) Joachim Yhombi-Opango

(1979-1992) Denis Sassou-Nguesso
Miniszterelnök (1973-1975) Henri Lopès (első)
Hivatalos nyelv francia
Beszélt nyelvek lingala kongói kituba
Kikiáltása 1969. január 31.
Megszüntetése 1992

Utódállamok Kongói Köztársaság
Tagság
Lista
Afrikai Egység Szervezete
Népesség
Népszámlálás szerintismeretlen
Becsült2 153 685 fő (1980)
Írástudatlanság 75-80%
Földrajzi adatok
Terület342 000 km²
IdőzónaWAT (UTC+1)
Egyéb adatok
Pénznem Közép-afrikai CFA frank (XAF)
Hívószám +242
A Wikimédia Commons tartalmaz Kongói Népköztársaság témájú médiaállományokat.

A Kongói Népköztársaság (franciául: République Populaire du Congo) egy marxista-leninista állam volt még a hidegháborús időszakban. 1969-ben alakult a Kongói Munkáspárt vezetésével (PCT). 23 éves fennállás után 1991-ben (mint a legtöbb szocialista és kommunista állam) megszűnt létezni. A rendszer bukása után André Milongo-t nevezték ki az átmeneti kormány miniszterelnökévé.

A Kongói Munkáspárt címere

Előzmények[szerkesztés]

Alphonse Massamba Débat 1963-ban került hatalomra. Habár kommunista országok (például Kína) felé orientálódott és Massamba szocialista elveket vallott, az ország nem volt kommunista berendezkedésű. 1964-ben Débat egypárt rendszert hozott létre. Massamba Débat és a pártját a Défense Civile nevű katonai szervezet támogatta. 1968-ban Massamba a tüntetések hatására sok politikai és katonai vezetőt (például Marien Ngouabi-t is) börtönbe vetett.

Kikiáltása[szerkesztés]

Még 1968-ban Massamba Débat amnesztiát hirdetett, így szabadulhatott Marien Ngouabi is. Massamba szeptemberében lemondott a tisztségéről, az új államfő pedig Ngouabi lett, aki 1968. december 31-én töltötte be a tisztséget. Az új államfő 1969. január 31-én nevezte át az országát Népköztársasággá. Az állam december 29-ei kongresszusa után Marien Ngouabi pártja, a Kongói Munkáspárt (PCT) lett az ország egyetlen pártja. Ngouabi a ciklusa alatt számos kommunista intézkedés vezetett be, például az intézmények államosítását. Ngouabi-t 1977-ben meggyilkolták. Őt Joachim Yhombi-Opango követte, aki csak 1979.februárjáig volt hatalmon. Joachim-ot a (mostani kongói elnök) Denis Sassou-Nguesso követte, aki a rendszer bukásáig hatalmon maradt.

Az állam a hidegháborús időszakban – mint minden afrikai kommunista állam (Benin, Mozambik, Etiópia stb...) szoros kapcsolatban állt a Szovjetunióval és ez a szoros kötődés Ngouabi halála után sem enyhült. Az ország (mint minden volt gyarmat) erős viszonyt ápolt a volt anyaországgal, Franciaországgal.

Gazdasága[szerkesztés]

A Kongói Népköztársaság lakossága 1980-ban volt 2 153 685 fő. Etnikailag eléggé sokszínű volt. A legnagyobb etnikumok a Kikongo, Teke és a Lingala volt. A francia volt a közigazgatási nyelv, de elismert nyelv volt a lingalai és a kituba. A lakosság nagy része inkább a városokban tömörült össze (Brazzaville, Pointe-Noire). A Kongói Népköztársaság meglehetősen szegény és fejletlen ország volt. A lakosság 80%-a írástudatlan volt, nagyon magas volt a csecsemőhalandóság és nagyon alacsony volt az átlag élettartam. A kommunista irányzat (és a későbbi 1994-es infláció és az egy évig tartó polgárháború) miatt az ország eladósodott és eléggé elmaradottá vált. 1980-ban a GDP 65%-át a kőolaj kitermelés adta.

Az állam bukása[szerkesztés]

1991-ben a Szuverén Nemzeti Konferencia eltörölte a "népi" (populaire) jelzőt az állam nevéből. Felváltották a himnuszt, a zászlót és a címert, a PCT-t pedig leváltották. A Konferencia kinevezte az ország átmeneti államfőjének André Milongo-t. A rendszert már 1991-ben megszüntették, de az állam hivatalosan csak 1992-ben szűnt meg.

Képek[szerkesztés]

Ceausescu és Ngouabi találkozója. (1972)
Massamba Débat és Mao Ce-tung (1964)
A kongói hadsereg zászlaja (1970-1992)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a cikk a People's Republic of Congo fordítása.