Degu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Degu
A degu házi kedvencként
A degu házi kedvencként
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Csoport: Glires
Rend: Rágcsálók (Rodentia)
Alrend: Sülalkatúak (Hystricomorpha)
Alrendág: Hystricognathi
Részalrend: Caviomorpha
Öregcsalád: Octodontoidea
Család: Csalitpatkányfélék (Octodontidae)
Nem: Octodon
Bennett, 1832
Faj: O. degus
Tudományos név
Octodon degus
Molina, 1782
Szinonimák
  • Sciurus degus Molina, 1782
  • Octodon alba Fitzinger, 1867
  • Octodon clivorum Thomas, 1927
  • Octodon cumingii Bennett, 1832
  • Octodon getulus (Poeppig, 1829)
  • Octodon kummingii (Schinz, 1845)
  • Octodon pallidus Wagner, 1845
  • Octodon peruana Waterhouse, 1848
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Degu témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Degu témájú médiaállományokat és Degu témájú kategóriát.

A degu (Octodon degus) az emlősök (Mammalia) osztályának rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül a csalitpatkányfélék (Octodontidae) családjába tartozó faj.

Az állat az Octodon emlősnem típusfaja.

Dél-Amerikából származnak, magyar nevük is innen ered, chilei, amerikai mókusnak is hívják.

Előfordulása[szerkesztés]

Chilében, Argentínában a legközönségesebb rágcsálók közé tartoznak. Nagy csapatokban élnek.

Saját maguk által kivájt üregekben élnek. Legtöbbször egy hűs árnyékot biztosító bokor alá költöznek. Nappal nem jönnek elő fészkükből, csupán napnyugtakor, vagy amikor már a Hold is feljött, hogy füvet, gyökereket gyűjtsenek.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza a farok nélkül 15–25 centiméter. A kifejlett példányok nagyjából akkorák lesznek, mint egy patkány. Bundájuk felül barna, a hasuk krémszínű. Fogaik, mint a legtöbb rágcsálónak, állandóan nőnek. A fiatalok foga fehér, az idősebbeké sárgás. Fülük nagy, hallásuk is kitűnő. Szemük sötétbarna, fekete pupillával. A legtöbb ember teljesen feketének látja a legtöbb rágcsálóval együtt. A sötétben jól lát. A farka végén található bolyhos részt szemrebbenés nélkül elhagyja, ha ott emelik meg.

Életmódja[szerkesztés]

Degu.jpg

Természetes élőhelyükön, az Andok cserjés, bokros lejtőin szinte kizárólag fűvel táplálkoznak, de gyökereket és a fák kérgét is előszeretettel fogyasztják. Ha ragadozó vagy más veszély közeledik, egyszerre mind eltűnnek földalatti labirintusaik bejáratain. Más növényevőkhöz hasonlóan, mint például a nyulak, megeszik a saját (lágy) ürüléküket, hogy több tápanyaghoz jussanak. Ez is arra szolgál, hogy fenntartsák az egészséges bélműködésüket, ha az élelem tápanyagban szegény.

Szaporodása[szerkesztés]

A deguk 4–8 kölyköt hoznak világra. A nőstények 12 hetes korukban válnak ivaréretté. Vemhességük 70–90 napig tart. A hím köré több nőstény is társul. Természetes körülmények között csak kevés degu éri meg a 2 éves kort, fogságban tartva viszont akár 5–10 évig is élhetnek.

A degu mint házikedvenc[szerkesztés]

A degu nagyon elterjedt házi kedvenc. Ketrecben tartsuk, a terrárium nem tesz jót nekik. Lakhelye 2–3 példány tartásának legalább 100×50×60 cm legyen, de semmiképp nem hátrány, ha nagyobb. Lakhelyét ne érje közvetlen fény, s a huzattól is kíméljük. Nagyon szívesen épít fészket. Alomnak forgács, széna is használható, melynek cseréje néhány naponta is elegendő. Kedvelt játéka a homokfürdőzés. Egy lehetőleg elég nehéz tálban, amit nem tud felborítani, helyezzünk be neki tiszta fürdető homokot (kisállatkereskedésben szerezzük be). Ha hetente 2–3 alkalommal berakjuk hozzájuk a tálat egy kis időre, akkor nemcsak unalmát űzzük el vele, de bundája is fényesebb, ápoltabb lesz. Mint minden rágcsálónak, így a degu foga is állandó növésben van, és koptatnia kell, emiatt is célszerű mászókákat s egyéb tárgyakat berakni neki.

Folyton legyen előtte friss víz, széna és jó minőségű, magas rosttartalmú táp. Tanácsos azonban az etetésére odafigyelni, mivel hajlamos az elhízásra, illetve a cukorbetegségre, és a fogát is roncsolják a cukortartalmú ételek. Nem szabad neki gyümölcsöt és zöldséget (pl. alma, répa, barack stb.)-magas cukortartalom; káposzta, karalábé, egyéb K-betűs zöldségek puffasztanak; a burgonya és a saláta mérgező anyagokat tartalmazhat) adni, mert az édes dolgok nem csak a fogaknak nem tesznek jót, de ha sokat kap, cukorbeteg is lehet.

Társas állatok, magas szociális igényekkel, tartsuk mindenképpen párban vagy csoportban. Ellenben semmiképp nem szabad ivarosan különböző nemű degukat együtt tartani. A tenyésztés nagy szakértelmet igényel, kezdőként semmiképp se álljunk neki. Számoljuk csak ki: tegyük fel, 1 hímet és 2 ivaros nőstényt tartunk együtt. 3 hónap a vemhességük, ellés után azonnal befedezik egymást. Egy nőstény akár 8 kölyköt is a világra hozhat egy alomban. Akkor az félév alatt 32, 1 év alatt 64, 2 év alatt 128 kölyök. Arról még nem is beszéltem, hogy a nőstények szervezetét a folyamatos vemhesség mennyire kikészíti. Az 1 ivartalan hím és nőstény(ek) a legjobb csapat. Ám vigyázzunk, a degunkat csakis egzotikus szakállatorvos tudja szakszerűen ellátni!

Képek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]