Debed

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Debed
Դեբեդ, დებედა
A Debed az örmény-grúz határon
A Debed az örmény-grúz határon
Közigazgatás
OrszágokÖrményország Grúzia
Földrajzi adatok
Hossz176 km
Forrásszint920 m
Vízhozam33,6 m³/s
Vízgyűjtő terület4080 km²
ForrásDsegh
é. sz. 40° 57′ 26″, k. h. 44° 37′ 57″
TorkolatHrami
é. sz. 41° 22′ 32″, k. h. 44° 57′ 42″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Debed témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Debed (örményül: Դեբեդ ) vagy Debeda grúzul: დებედა) folyó Örményország és Grúzia területén. Egy rövidebb szakaszon természetes határként szolgál a két ország között a grúziai Sadakhlo falu mellett. Hossza 176 km, vízgyűjtő területe pedig 4080 km2.[1] A folyó Örményországban ered két kisebb folyó, a Dzoraget és Pambak összefolyásánál, majd Grúziában ér véget, ahol a Hramiba, a Kura mellékfolyójába torkollik.[2]

Földrajza[szerkesztés]

A Debed Örményország öt legnagyobb folyója közé tartozik. Az ország északi részén, Lori tartományban, a jobb oldali Pambak és a balról érkező Dsoraget összefolyásából ered. Innen festői völgyben folyik először északra, Alaverdi városától pedig északkeletre, majd a Somkheti-hegységtől nyugatra halad el. A Debed-völgy meredek lejtőinek peremén számos fontos középkori örmény kolostor található. Ezek sorozata Vanadzor tartományszékhelytől 26 kilométerre északra, a Kobayr kolostorral kezdődik Tumanjan iparvárosának közelében. Ezt követően az odsuni székesegyház, valamint Szanahin, Haghpat és Akhtala kolostorok következnek néhány kilométeren belül, ezekből több a világörökség része. Alaverdinél a Szanahin-híd 1195-ben épült 18 méter széles boltíve hidalja át a folyót, ez Örményország legrégebbi fennmaradt hídja, és szintén az ország világörökségi helyszíneinek része.[3]

A grúz határnál a Debed nyugat felé fordul. A főként azeriek által lakott Sadachlo falu közelében néhány kilométeren keresztül természetes határt képez Örményország és Grúzia között, ezután a forrástól 154 kilométerre széles ívben északra fordulva lépi át a határt, majd később keletnek tart.[4] A folyó kilépési pontja egyben egész Örményország legalacsonyabb pontja, amelynek magassága a tengerszint felett 375 méter.[5] Összesen 176 kilométer megtétele után torkollik a Hramiba, amely aztán nem sokkal később közvetlenül az azeri határ mögött, a Vörös híd után ömlik a Kurába.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆԸՆԴՀԱՆՈՒՐԲՆՈՒԹԱԳԻՐԸ GENERAL CHARACTERISTIC OF THE REPUBLIC OF ARMENIA. (Hozzáférés: 2021. április 27.)
  2. Дебед. bse.sci-lib.com. (Hozzáférés: 2021. április 27.)
  3. SANAHIN BRIDGE. web.archive.org, 2010. június 10. [2010. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 27.)
  4. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆԱՇԽԱՐՀԱԳՐԱԿԱՆԲՆՈՒԹԱԳԻՐԸ GEOGRAPHIC CHARACTERISTIC OF THE REPUBLIC OF ARMENIA. (Hozzáférés: 2021. április 27.)
  5. Örményországban. A kaukázusi hegyek - mit tudunk róluk?. (Hozzáférés: 2021. április 27.)[halott link]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Debed című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.