Deák Sándor (politikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Deák Sándor
Született1948. július 2.
Komló
Elhunyt1990. december 2. (42 évesen)
Oroszlány
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásapolitikus, országgyűlési képviselő, zenész
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (1990. május 2. – 1990. december 2.)
Halál okaközúti baleset

SablonWikidataSegítség

Deák Sándor (Komló, 1948. július 2.Oroszlány, 1990. december 2.) politikus, SZDSZ-es országgyűlési képviselő, zenész, az Országos Zeneszövetség tagja.

Élete[szerkesztés]

Deák Sándor 1948-ban született Komlóban. Gépipari technikusnak majd népművelőnek tanult. A 70-es években progresszív rockzenekart alapított barátaival a városban 5Let néven. Több, mint 60 szerzemény és 3 év működés után a zenekar azonban feloszlott. Ezt követően a Komárom-megyei ÉS zenekar tagja lett, akik Top Secret együttesként a 80-as évektől Norvégiában zenéltek 1988-ig. A zenekar énekese 1985-1988 között a P. Mobil zenekar leállását követően Tunyogi Péter lett. Deák Sándor az Országos Zeneszövetség tagjaként is tevékenykedett. Az 1990-es magyarországi országgyűlési választáson a Komárom-Esztergom megye 3. választókerületben mandátumot szerzett az SZDSZ színében és a Költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság tagja lett az országgyűlésben. Mandátuma nem tartott sokáig, mert még ugyanabban évben, december 2-án, autóbalesetben elhunyt.

Halála[szerkesztés]

Deák Sándor 1990. december 2-án, Kőhányás és Majk közötti útszakaszon Oroszlány közelében, a csúszós, a nagy havazástól síkos úton megcsúszott autójával majd a dunaújvárosi járat menetrend szerint közlekedő busznak ütközött és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy nem élte túl a balesetet. Deák volt a rendszerváltás utáni szabadon választott parlament első elhunyt képviselője, csupán fél éven keresztül lehetett az országgyűlés tagja.[1]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]