David Marr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
David Marr
Született 1945. január 19.
Woodford
Elhunyt 1980. november 17. (35 évesen)
Cambridge
Állampolgársága brit
Foglalkozása
Iskolái Trinity College

David Courtnay Marr (1945. január 19.1980. november 17.) brit pszichológus, a komputációs idegtudomány atyja.

Tanulmányait a neves angol bentlakásos iskolában, a Rugbyban kezdte, majd a cambridge-i Trinity College-ban folytatta, ahol matematikából mesterfokozatot szerzett. Ezt követően PhD hallgatóként az idegtudomány szakirodalmát tanulmányozta, majd megírta doktori disszertációját az emlősök agyműködése témában. 1971-ben érdeklődése a látás felé fordult, 1973-tól a Massachusettsi Műegyetem (MIT) mesterséges intelligencia laboratóriumában dolgozott, 1980-ban pszichológia professzorrá nevezték ki. 1978 telén leukémiát diagnosztizáltak a szervezetében, két évvel később, 1980. november 17-én hunyt el a massachusettsi Cambridge-ben.

Az emberi és a számítógépes látásról szóló nagyszabású műve 1982-ben jelent meg Vision: A Computational Investigation into the Human Representation and Processing of Visual Information címmel.

A kognitív folyamatok leírási szintjei[szerkesztés]

A kognitív (megismerő) folyamatok három különböző szinten írhatók le. A komputációs szint a legáltalánosabb, és egyben a legmagasabb szintű leírás, míg a hardver szint a legkonkrétabb, legalacsonyabb szintet jelenti. A leírási szintek alkalmazható természetesen a látásra is.

Komputációs szint[szerkesztés]

A megismerés céljához kapcsolódik. Vizuális észlelés esetében az a cél, hogy a fénymintázat-bemenetet olyan kimenetté alakítsuk, mely információt szolgáltat a külvilág tárgyairól.

Algoritmikus szint[szerkesztés]

A megismerésben lényeges folyamatok részleteivel foglalkozik: mi a bemenet reprezentációja, és mi az átalakítás algoritmusa.

Hardver szint[szerkesztés]

A hardver szint az agy, mely korlátokat szab annak, hogy milyen reprezentációkat és algoritmusokat lehet alkalmazni.

A látás komputációs elmélete[szerkesztés]

Marr szerint a látásban szerepet játszó folyamatok reprezentációk sorozatát hozzák létre. Három fajta reprezentációt különböztetett meg: az első vázlatot, a 2,5 D vázlatot és a 3 D modellt.

Az első vázlat[szerkesztés]

Az első vázlat a vizuális bemenetet a megfigyelő szempontjából írja le. Két változata van: a nyers első vázlat és a teljes első vázlat. A nyers első vázlat a vizuális kép fényintenzitás-változásairól ad információt, míg a teljes első vázlat úgy jön létre, hogy ezt az információt felhasználjuk a tárgyak számának és alakjának azonosításában.

2,5 D vázlat[szerkesztés]

Az első vázlatból a 2,5 D vázlatba való átmenet során olyan információt is figyelembe veszünk, mint az árnyék, a mozgás, a textúra, az alak vagy a binokuláris diszparitás. Emiatt a kép már nem 2 dimenziós, de még nem is teljesen 3 dimenziós – innen ered az átmeneti, 2,5 D vázlat elnevezés. Annak érdekében, hogy a két szemből származó információ megfelelően illeszkedjen, Marr és Poggio az alábbi három szabályt fogalmazta meg:

  1. binokuláris kombinációs szabály: csak akkor lehet összevetni az első vázlat elemeit, ha azok kompatibilisek, például egyforma a színük.
  2. binokuláris kombinációs szabály: minden elem csak egyetlen másik elemhez illeszkedhet.
  3. binokuláris kombinációs szabály: az egymáshoz közeli pontok feltehetően ugyanakkora távolságra vannak a megfigyelőtől, és a diszparitás információ figyelembe veszi a távolságot.

3 D modell[szerkesztés]

A 3 D modell a tárgyak nézőfüggetlen, háromdimenziós leírását adja. Marr és Nishihara három kritériumot írt le a modell reprezentációjához:

  1. Hozzáférhetőség – azt jelenti, hogy milyen könnyen lehet létrehozni a reprezentációt.
  2. Hatókör és egyediség – a hatókör arra utal, hogy a reprezentációt mennyire lehet alkalmazni egy adott kategóriába tartozó tárgyakra; egyediségen pedig azt értjük, hogy egy tárgy minden egyes nézete ugyanazt a reprezentációt hozza létre.
  3. Stabilitás és érzékenység – a reprezentáció magában foglalja a tárgyak közötti hasonlóságot és különbséget is.

Marr és Nishihara szerint a tárgyak leírására szolgáló primitív egységek hengerek, melyek hierarchikusan szerveződnek: a magasabb szintű egységek a tárgy alakjáról, az alacsonyabb szintű egységek pedig a tárgy részleteiről nyújtanak információt.

Irodalom[szerkesztés]

Eysenck, Michael W., & Keane, Mark T. (1997). Kognitív pszichológia. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó.

További információk[szerkesztés]