David Klöcker Ehrenstrahl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
David Klöcker Ehrenstrahl
Önarcképe allegóriákkal (1691)
Önarcképe allegóriákkal (1691)
Született 1628. április 25.
Hamburg
Elhunyt 1698. október 23. (70 évesen)
Stockholm
Állampolgársága
Gyermekei
Foglalkozása festőművész
Tisztsége udvari festő
Sírhelye Storkyrkan
A Wikimédia Commons tartalmaz David Klöcker Ehrenstrahl témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

David Klöcker Ehrenstrahl (Hamburg, 1628. április 25.Stockholm, 1698. október 23.) svéd festő, udvari arcképfestő, a „svéd festőművészet atyja”. Lánya Anna Maria Ehrenstrahl, unokaöccse David von Krafft(wd), szintén festőművészek.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Ehrenstrahl fiatal korában Hollandiában tanult festészetet, majd 1652-ben költözött Svédországba Carl Gustaf Wrangel(wd) gróf meghívására, aki munkát és továbbtanulási lehetőséget kínált számára Skokloster kastélyban(wd). Ehrenstahl még 1652-ben megfestette a gróf lovas portréját. Festett néhány zsánerkép-jellegű portrét is Joachim von Sandrart német és Gerard van Honthorst holland festők stílusában.

Munkáit megkedvelte Hedvig Eleonóra svéd királyné(wd) (Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp), X. Károly Gusztáv svéd király felesége is, aki támogatta abban, hogy 1654-ben Olaszországba utazhasson, és a kor szokásainak megfelelően ott mélyítse el festői ismereteit. Itáliában elsősorban a velencei festészet gyakorolt rá nagy hatást; Pietro da Cortona(wd) tanítványa volt.

Olaszország után még felkereste a francia és az angol királyi udvart is, majd 1661-ben visszatért Svédországba. Megkapta az „udvari portréfestő” rangját 600 ezüsttalléros éves fizetéssel. Az udvar és környezete elhalmozták megrendelésekkel, úgyhogy segítőket kellett felvennie, és egyre inkább csak a végső simításokat végezte el az általa szignált festményeken.[2]

1674-ben svéd nemesi rangot kapott, 1690-ben udvari intendánssá nevezték ki.

Alkotásai közül kiemelkednek a stockholmi Riddarhuset(wd) (lovagi palota), a drottningholmi és gripsholmi kastélyok mennyezeti freskói, allegórikus motívumokkal.

2000-ben a svéd posta kiadta addigi legnagyobb méretű bélyegét, amit a Svéd királyok nevezetes cselekedetei című Ehrenstahl-festményről mintázott Czesław Słania lengyel-svéd rézmetsző..[3]

Ehrenstahlt a portrék és freskók mellett bensőségesebb, frissebb hangulatú zsánerképeket is festett. Munkái megtalálhatók a nagyobb svéd múzeumokban.

Az Ehrenstrahlska ház 2007-ben

Sok tanítványa között volt unokaöccse, David von Krafft, Mikael Dahl, valamint a lánya, Anna Maria (1666-1720), aki apjához hasonlóan allegóriákat és portrékat festett. Tanítványai számára írta a Kort handledning i målarkonsten (Rövid útmutató a festészethez) című könyvét, ami az első svéd nyelvű művészet-elméleti munka. Megbecsültségét mutatja, hogy a „svéd festészet atyja” néven emlegették.

Ehrenstrahl építtette 1666-ban az Ehrenstrahlska házat a Svartmangatan utca 22. szám alatt a Gamla stanban, Stockholm óvárosában.[4]

Az Ehrenstrahlsvägen nevű utca Stockholm Södra Ängby kerületében valószínűleg róla kapta a nevét.

Képeiből[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. artist list of the National Museum of Sweden, 2016. február 12. (Hozzáférés: 2016. február 25.)
  2. Larsdotter, Anna: David Klöcker Ehrenstrahl : maktens målare. Populär historia. [2011. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 18.)
  3. Czesław Słania: Czesław Słanias 1000e frimärke. (Hozzáférés: 2010. május 18.)
  4. Archivált másolat. [2011. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 25.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a David Klöcker Ehrenstrahl című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.