David Axelrod

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
David Axelrod
David Axelrod.jpg
Született 1955. február 22. (63 éves)[1][2]
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
  • újságíró
  • politikus
  • író
  • podcastoló
Tisztség Senior Advisor to the President of the United States (2009. január 20. – 2011. január 10.)
Iskolái
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz David Axelrod témájú médiaállományokat.
David Axelrod

David Axelrod, (New York, 1955. február 22. –) amerikai politikai tanácsadó, újságíró. Barack Obama amerikai demokrata elnökjelölt politikai tanácsadójaként ismert. A 2004-es évben Obama szenátusi kampányának az élén állt, jelenleg a demokrata elnökjelölt kampányának fő stratégája.

Axelrod korábban a Chicago Tribune politikai elemzőjeként írt cikkeket.

Családja és fiatalkora[szerkesztés]

Axelrod 1955-ben zsidó származású szülők gyermekeként született New York City-ben és nőtt fel Manhattanban. Apja pszichológus és baseball szurkoló volt, anyja újságíróként dolgozott a PM-nél, egy baloldali orientációjú újságnál. A szülők a gyermek 8 éves korában elváltak. Axelrod a politikai érdeklődését a gyermekkorára vezeti vissza. A Los Angeles Times-nak így nyilatkozott: „Azért léptem be a politikába, mert hiszek az idealizmusban. Egyszerűen maga a tény, részt venni ebben a megpróbáltatásban ismét felébreszti azt a fajta idealizmust, amit gyermekkoromban ismertem meg, ez egy nagyszerű dolog. Nagyon érintettnek érzem magamat benne.” Tizenhárom éves korában Robert F. Kennedy-kitűzőket árult.

Miután a Stuyvesant Középiskolában befejezte tanulmányait, felvették a University of Chicago-ra, ahol politológiából szerzett diplomát. Későbbi feleségét, Susan Landaut az egyetemi évek során ismerte meg. 1979-ben házasodtak össze. Egyetemi tanulmányai idején a Hyde Park Heraldnak írt politikai összegzéseket, a Chicago Tribune-nél volt gyakorlaton. Miután diplomáját megszerezte, a Chicago Tribune munkatársa lett.

Huszonhét éves korában Axelrod a Chicago Tribune vezércikkírója lett. Nyolc éven keresztül foglalta össze a nemzeti, állami és helyi politikai eseményeket a Tribuneben. A chicagói újságnál a jövőre való boldogtalan kilátással 1984-ben csatlakozott Paul Simon szenátor (1928–2003) politikai kampánystábjához, mint kommunikációs igazgató. Heteken belül a kampány vezetőjévé nevezték ki.

1987-ben Harold Washington, Chicago első afroamerikai polgármesterének a sikeres újraválasztási kampányán dolgozott. Később számos másik afroamerikai polgármester kampányának volt a tagja: Dennis Archernek Detroitban, Michael R. Whitenak Clevelandben, Anthony A. Williamsnek Washingtonban, Lee P. Brown-nak Houstonban és John F. Streetnek Philadelphiában. Hosszú ideje Chicago polgármesterének Richard M. Daleynek a stratégája, magát „városi politikai specialistának” nevezi.

A 2004-es amerikai elnökválasztási kampány során John Edwards segítője volt. A kampány sikertelenül ért véget.

Axelrod számos kampányt látott el tanáccsal a 2006-os év folyamán, beleértve Eliot Spitzer New York-i és Deval Patrick massachusettsi kormányzók kormányzói választásaikat. Ebben az évben politikai tanácsadója volt Rahm Emanuel, a Demokrata Kongresszusi Kampány Bizottság vezetőjének a képviselőházi kampányánál is.

A 2008-as elnöki kampány[szerkesztés]

Axelrod és Barack Obama kapcsolata az 1990-es évek elején alakult ki. Axelrod először 1992-ben találkozott Obamával. Betty Lu Saltzmannt, a chiacagoi "liberalis tömeg" egyik képviselőjét annyira lenyűgözte egy afroamerikai szavazói regisztráláskor Obama, hogy azonnal bemutatta egymásnak a politikai tanácsadót és a regisztrátort. Obama 2002-ben a híres háborúellenes beszéde előtt konzultált Axelroddal és megkérte őt, hogy olvasson bele a vázlataiba, amelyekből később a "The Audacity of Hope" c. könyvét írta meg.

Jelenleg Axelrod, mint a Barack Obama 2008-as elnöki kampány fő stratégájaként és média tanácsadójaként tevákenykedik. Gyakran hasonlítja Obamát Robert F. Kennedyhez, és a Washington Postnak adott egyik nyilatkozatában közölte: "Úgy gondolom, ha sikerül Barack Obamát a Fehér Házba segítenem, akkor valami nagyszerű dolgot értem el az életemben"."[1]

További információk[szerkesztés]

  1. SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Encyclopædia Britannica Online. (Hozzáférés: 2017. október 9.)