Dark Souls III

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dark Souls III
Dark Souls III.jpg
Fejlesztő FromSoftware
Kiadó
Rendező
 • Hidetaka Miyazaki
 • Isamu Okano
Zeneszerző Motoi Sakuraba
Sorozat Souls
Motor Havok
Platformok
Kiadási dátum
Műfaj action role-playing game
Játékmódok
Adathordozó
A Dark Souls III weboldala

A Dark Souls III a FromSoftware és Bandai Namco Entertainment által, PlayStation 4, Xbox One és Microsoft Windows-ra fejlesztett akció role-playing videójáték . A Souls sorozat harmadik részét 2016 márciusában Japánban, majd 2016 áprilisában világszerte adták ki.

A Dark Souls III kritikusoknál és kereskedelmileg is sikeres volt. Ez volt a leggyorsabban eladott játék Bandai Namco történetében, több mint hárommillió példányban szállítottak világszerte két hónappal megjelenés után . 2017. áprilisában jelent meg egy teljes verzió, amely tartalmazza az alapjátékot és letölthető tartalmi bővítést, a Dark Souls III: The Fire Fades-t.

Játékmenet[szerkesztés]

A Dark Souls III egy TPS ( third person nézet) , hasonlóan a sorozat korábbi részeihez. A vezető rendező és a sorozatgyűjtő Hidetaka Miyazaki szerint a játék játéktervezése a Dark Souls II-t szorosan követi. A játékosok különféle fegyverekkel vannak felszerelve, hogy harcoljanak az ellenségekkel, például íjakkal, dobható tárgyakkal, kardokkal pajzsokkal és varázsbotokkal. A pajzsok másodlagos fegyverként működhetnek, de főként az ellenség támadásainak kivédésére szolgálnak, hogy megvédjék a játékosokat a sérülésektől. Emellett a támadások kikerülhetőek azzal, hogy arrébb bukfencezünk.

Visszatérnek a máglyák az előző részekből. Ezek úgynevezett "checkpointok" A hamu Miyazaki szerint fontos szerepet játszik a játékban.

Ebben a részben mágiát is alkalmazhatunk, melyek FP(focus pointból) mennek. Minden varázslat használatakor fogynak ezek a pontok. A Dark Souls III-ban a játékosoknak több és nagyobb mozgásterük van, kiegészítve új mozdulatokkal és páncél tipusokkal. Ez által még dinamikusabb a játék, és a játékosok jobban ki tudják élni az új páncélok adta élményeket.

A játék során a játékosok különböző típusú ellenségekkel találkozhatnak, mindegyikük eltérő viselkedéssel. A harcok során néhány ellenség megváltozik, ezzel is nehezítve a játékmenetet. Minden ellenfélnek megvan a taktikája, hogy hogyan kell megölni.

A Dark Souls III-ban minden fegyver és pajzs saját képességgel rendelkezik, amely egyedi támadásokat enged végrehajtani. A játék nagyobb hangsúlyt fektet a szerepjátékra; a bővített karakterkészítő és a továbbfejlesztett fegyverek több taktikai lehetőséget biztosítanak a játékosnak. A játék alap tere kisebb, mint elődjéé, de az ezekben található helyek nagyobbak és részletesebbek. A játék multipayer elemeket tartalmaz, mint a sorozat korábbi játékai.

Történet[szerkesztés]

A játék alapfelállása az, hogy a tűz ( a játék fő szimbóluma) kezd kialudni, így újra szükség van a Parázs Uraira, hogy összekössék azt. (linking the fire)

Aldrich, Az Abyss Watchers, Yhorm az óriás , Ludleth a Száműzött, Lothric és Lorian herceg elhagyták trónjaikat. (az Urak)

Azonban a Urak nem tértek vissza a trónjaikhoz, ahol ezt meg kellett volna tenniük (egyet kivéve az ötből), ezzel elárulták a tüzet. Ekkor van szükség ránk, a sírunkból feltámadt, "Unkindled One"-ra, hogy legyőzzük őket, és visszahelyezzük a fejüket a trónjaikra. Ott elismernek minket méltó örökösként, és nekünk kell majd összekötni a tüzet, hogy ne boruljon ismét sötétségbe a világ.

"A tűz kialszik, a Urak pedig trón nélkül maradnak

Amikor a tűz összeköttetése veszélyben van, megszólal a harang

Feltámasztva az öreg Hamuk Urait a sírjaikból (...)

De a valóságban az Urak elhagyták a trónjaikat

És az Unkindled felemelkedik (...)"

Fogadtatás[szerkesztés]

Fogadtatás
Összesített pontszámok
Gyűjtőoldal Pontszám
Metacritic wikidata
Tesztpontszámok
Szerző Értékelés
Destructoid 8.5/10[1]
Edge 9/10[2]
Famicú 38/40[3]
Game Informer 9.25/10[4]
Game Revolution 4.5/5[5]
GameSpot 8/10[6]
GamesRadar 4.5/5[7]
IGN 9.5/10[8]
PC Gamer (brit) 94/100[9]
Polygon 7/10[10]
The Daily Telegraph 5/5[11]
The Guardian 5/5[12]

A Dark Souls III "megfelelő" véleményeket kapott az, a Metacritic-től, és dicséretet adott a játék vizuális és harci mechanikájának, emlékeztetve az értékelőket annak gyorsabb ütemű hasonlóságára FromSoftware korábbi játékáról a Bloodborneról. Chloi Rad az IGN-től 10-ből 9,5-re értékelte a játékot, és azt állította, hogy „Ha a Dark Souls 3 valóban a sorozat utolsó része, akkor ez egy méltó befejezés.” Rich Stanton az Eurogamer-től "alapmű"ként minősítette a játékot, "mesésnek" nevezte. Steven Strom az Ars Technica- tól azt írta, hogy úgy gondolja, hogy a cím még mindig "sima és lenyűgöző megjelenést mutatott a sorozat, méltó folytatása a sorozatnak. " Simon Parkin a The Guardian- tól 5-ből 5-öt adott a játéknak, és azt írta, hogy míg a Dark Souls III "talán nem rendelkezik az első Souls újdonságával", ez volt a sorozat "legjobb és legkerekebb munkája".  


Év Díjverseny Kategória Eredmény
2016 Golden Joystick Awards 2016 A legjobb vizuális tervezés jelölve
A legjobb multiplayer játék jelölve
A legjobb játék moment jelölve
Az év játékai Megynyerte
21. Satellite Awards Kiemelkedő akció / kalandjáték Megynyerte
The Game Awards 2016 A legjobb szerepjáték jelölve

Eladások[szerkesztés]

Japánban PlayStation 4-re több mint 200 000 példány került eladásra az első két hétben. A Bandai Namco Entertainment America által kiadott leggyorsabban forgalmazott videójáték lett a vállalat történetelmében . 2016. május 10-én Bandai Namco bejelentette, hogy a Dark Souls III három millió teljes példányt szállított világszerte, 500 000 Japánban és Ázsiában, 1,5 millió Észak-Amerikában és egy millió Európában. Azt is jelentették, hogy a Dark Souls III volt a legjobb értékesítési szoftver Észak-Amerikában a kiadás hónapjában.

Gépigény[szerkesztés]

Minimális gépigény Ajánlott gépigény
CPU Intel Core i3-2100 / AMD® FX-6300 CPU Intel Core i7-3770 / AMD® FX-8350
RAM 4 Gigabyte RAM 8 Gigabyte
GPU NVIDIA GeForce GTX 750 Ti / ATI Radeon HD 7950 GPU NVIDIA GeForce GTX 970 / ATI Radeon R9 series
DX Ver.11 DX Ver.11
OP. rendszer Windows 7 SP1 64bit, Windows 8.1 64bit Windows 10 64bit OP.rendszer Windows 7 SP1 64bit, Windows 8.1 64bit Windows 10 64bit
Szabad Tárhely 25 Gigabyte Szabad Tárhely 25 Gigabyte
Hang Direct X 11 Hang Direct X 11

Fejlesztés[szerkesztés]

A játék fejlesztése 2013 közepén kezdődött, mielőtt a Dark Souls II kiadása elkezdődött volna, melynek fejlesztését Tomohiro Shibuya és Yui Tanimura kezelte a sorozatkészítő, Hidetaka Miyazaki helyett. A játékot a Bloodborne mellett fejlesztették ki, de két főleg különálló csapat kezelte. Miyazaki visszatért a közvetlen Dark Souls III-hoz annak ellenére, hogy Miyazaki eredetileg úgy gondolta, hogy a sorozatnak nem lesz több folytatása. A Dark Souls sorozat negyedik részévé válna. Miyazaki később hozzátette, hogy a játék nem lesz az utolsó játék a sorozatban, és inkább a franchise és a stúdió „fordulópontjaként” szolgálna, mivel ez volt a legutóbbi FromSoftware projektje, mielőtt Miyazaki lett a cég elnöke. A játék több screenshotját kiszivárogtatták az Electronic Entertainment Expo 2015 első bemutatása előtt. A játék menetét először augusztusban a Gamescom 2015-ön mutatták be. Kiadtak egy próbaverziót, amely lehetővé tette a Bandai Namco által kiválasztott játékosoknak, hogy teszteljék a játék hálózati funkcióit a kiadás előtt, ez 2015 októberében állt rendelkezésre három napig.

A játéknak három különböző kiadása van a vásárlók számára, amelyek mindegyike drágább, mint az alapjáték. A játékot előre megrendelt játékosok automatikusan kaptak egy frissitést, mely a játékot az Apocalypse Editionre váltja, ez a játék eredeti hangsávjával rendelkezik. A Collector's Edition olyan fizikai tárgyakat tartalmaz, mint a Red Knight figura, egy artbook, és egy új térkép és egy különleges csomagolás. A Prestige Edition a The Collector's Edition összes tartalmát tartalmazza, de van egy további Cinder gyanta figura is, amelyet össze lehet rakni a Red Knight figurával.

A játék első letölthető tartalmát (DLC) az Ashes of Ariandel címmel 2016. október 24-én adták ki. A második és utolsó DLC-t, a The Ringed Cityt 2017. március 28-án adták ki. Mindkét DLC új helyet, új szörnyeket, páncélt és fegyvert adott hozzá a játékhoz. A teljes verzió, amely az alapjátékot és a két DLC-t tartalmazza; Dark Souls III: The Fire Fades névvel adták 2017. április 21-én.

Könyvek[szerkesztés]

 • Dark Souls: Beyond the Grave
 • Dark Souls Cover Collection
 • Dark Souls II: Design Works
 • Dark Souls III Official Strategy Guide
 • Dark Souls Trilogy Compendium
 • You Died: The Dark Souls Companion

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Carter, Chris: Review: Dark Souls III'. Destructoid, 2016. április 4. (Hozzáférés: 2016. április 5.)
 2. (2016. május 1.) „Dark Souls III”. 'Edge' (292), 104-106. o, Kiadó: Future plc.  
 3. Romano, Sal: Famitsu Review Scores: Issue 1427. Gematsu, 2016. április 5. (Hozzáférés: 2016. április 7.)
 4. Tack, Daniel: 'Dark Souls III: Familiar But Fascinating Fantasy. Game Informer, 2016. április 4. [2016. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 4.)
 5. Tan, Nick: 'Dark Souls III Review. Game Revolution, 2016. április 6. (Hozzáférés: 2016. április 8.)
 6. Mahardy, Mike: 'Dark Souls 3 Review. GameSpot, 2016. április 4. (Hozzáférés: 2016. április 4.)
 7. Evans-Thirlwell, Edwin: 'Dark Souls 3 review. GamesRadar . (Hozzáférés: 2016. április 8.)
 8. Rad, Chloi: 'Dark Souls 3 Review. IGN, 2016. április 4. (Hozzáférés: 2016. április 4.)
 9. Davenport, James: 'Dark Souls III Review. PC Gamer, 2016. április 4. (Hozzáférés: 2016. április 4.)
 10. Kollar, Philip: 'Dark Souls 3 Review. Polygon, 2016. április 4. (Hozzáférés: 2016. április 5.)
 11. Dark Souls 3 is familiar, fierce and fascinating - review. The Daily Telegraph, 2016. április 4.
 12. Parkin, Simon: 'Dark Souls 3 review – the grandiose end to an unmatched trilogy. The Guardian, 2016. április 12.

Források[szerkesztés]

Hivatalos oldal (angol) https://darksouls.wiki.fextralife.com/Lore

https://gepigeny.hu/jatek/dark-souls-iii

https://www.polygon.com/2015/7/20/9002955/dark-souls-3-bloodborne-combat-influences

https://www.metacritic.com/game/playstation-4/dark-souls-iii

https://en.bandainamcoent.eu/dark-souls/dark-souls-iii

https://www.pcgamer.com/dark-souls-3-review/

Külső linkek[szerkesztés]

Hivatalos weboldal