Damn Small Linux

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Damn Small Linux
Damn Small Linux 3.3 RC1
Damn Small Linux 3.3 RC1
FejlesztőJohn Andrews
Forráskódnyílt
OS-családLinux
Stabil verzió4.4.10
(2008. november 18.)
Kernelmonolitikus
Felhasználói felületJWM
LicencNyílt forráskódú licenc
Weboldalwww.damnsmalllinux.org

A Damn Small Linux (ismert még DSL vagy DSLinux néven) egy Linux-disztribúció. Eredetileg kis teljesítményű gépeken való futtatásra fejlesztették ki. A disztribúció különbözik a többi Linux disztribúciótól, mivel nem igényel nagy teljesítményű számítógépet. 2006-ban a DistroWatch listáján 6. helyezést ért el.[1]

A teljes disztribúció kis méretének köszönhetően kisebb adathordozóval rendelkező gépeken is használható, mint például egy 64 MB-os USB flash memória, CompactFlash kártyák vagy ZIP meghajtók.

A kezdetek[szerkesztés]

A Damn Small Linuxot eredetileg John Andrews fejlesztette ki, később kiterjedt közösségi projektté nőtte ki magát számos külső munkatárssal, mint például Robert Shingledecker, aki a MyDSL rendszert fejlesztette ki, és sokan mások.

Habár Andrews eredetileg a K modellen fejlesztette ki a DSL-t, amely egy 22 MB-os módosított Knoppix változat, a DSL manapság a valódi Knoppixon alapul, ezáltal sokkal könnyebb átdolgozhatóságot és fejlesztési lehetőséget biztosítva.

Rendszertöltési opciók[szerkesztés]

Az automatikus hardverfelismerés sikertelen lehet, vagy a felhasználó más beállításokat szeretne használni, mint az alapértelmezett, ezért a DSL lehetővé teszi, hogy különböző opciókat adjunk meg még a rendszertöltés megkezdése előtt. Ha a felhasználó nem ad meg egyéb opciókat, a DSL az alapértelmezett beállításokkal indul. A rendszertöltési opciók hatással vannak az automatikus felismerésre és a hardver opciókra, vagy a grafikus felületre.

A DSL alkalmas lehet még a QEMU emulátorban való futtatására Microsoft Windows és Linux rendszereken. Mivel ez a módszer nem igényel újraindítást, alkalmas lehet a Linux futtatására, illetve bemutatására.

Változatok[szerkesztés]

Live CD[szerkesztés]

A DSL alkalmas merevlemez nélküli gépeken való futtatásra. A fájlok a RAM-ban tárolódnak. A DSL segítségével futtathatjuk az X ablakkezelőt és számos egyéb parancssori eszközt.

Xbox verzió (X-DSL)[szerkesztés]

A Damn Small Linuxnak létezik Xboxon futtatható változata is. LiveCD-ként futtatható egy módosított Xboxon, vagy feltelepíthető az Xbox merevlemezére. Automatikusan betölti az X11-es grafikus felületet, ahol az Xbox vezérlője használható az egérmutató mozgatásához és a virtuális billentyűzethez. Az X-DSL Fluxbox ablakkezelővel rendelkezik, számos alkalmazással e-mailezéshez, böngészéshez, szövegszerkesztéshez vagy zenelejátszáshoz. További alkalmazások telepíthetők a myDSL kiegészítő segítségével. Az Xbox teljesítménye messze meghaladja a DSL rendszerkövetelményeit, ezért előnyösebb a többi disztribúcióhoz képest.

Rendszerkövetelmények[szerkesztés]

A DSL csak az x86 architektúrát támogatja. Ebbe tartozik a 386, 486, Pentium, Pentium II, Pentium III, Pentium 4, AMD K6, AMD Athlon, és a VIA C3. Alkalmas a Dillo böngészővel internetezésre, 486-os processzoron 16 MB RAM-mal játékok futtatására. Azonban nagyobb teljesítmény szükséges például a Mozilla Firefox, illetve az OpenOffice alkalmazások futtatásához.

Verziók[szerkesztés]

Damn Small Linux 1.4

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. DistroWatch ranglista 2006 (angol nyelven). DistroWatch. (Hozzáférés: 2015. április 4.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Damn Small Linux
A Wikimédia Commons tartalmaz Damn Small Linux témájú médiaállományokat.