Daewoo Espero

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Daewoo Espero
Gyártási adatok
GyártóDaewoo Motor
Gyártás éve19901999
ModellvariánsokNégyajtós szedán
KategóriaKözépkategóriás autó
TervezőGruppo Bertone
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz4618 mm
Szélesség1720 mm
Magasság1389 mm
Tömeg1088 kg
AlvázGM J-alváz
Tengelytáv2619 mm
ÜzemanyagBenzin
Üzemanyagtartály50 liter
Teljesítmény
Motor1,5 / 1,8 / 2,0 literes, soros négyhengeres
Teljesítmény90 / 95 / 105 LE
Max. nyomaték137 / 145 / 164 Nm
Max. sebesség170 / 180 / 185 km/h
HajtóműOtto-motor

KövetkezőDaewoo Leganza
Kapcsolódó modellek
Opel Ascona
A Wikimédia Commons tartalmaz Daewoo Espero témájú médiaállományokat.

A Daewoo Espero a dél-koreai Daewoo Motor 1990 és 1999 között gyártott középkategóriás autómodellje volt. Az autó az Opel Ascona alapjaira épült, karosszériáját a Gruppo Bertone tervezte. Egyetlen karosszériaváltozatban és háromféle benzinmotorral volt elérhető. A legtöbb spanyol nyelvű országban Daewoo Aranos néven forgalmazták, mivel spanyolul az Espero jelentése „várom” vagy „remélem”.

Története[szerkesztés]

Az olasz Gruppo Bertone eredetileg az 1980-as években tervezte a karosszériát a Citroën autógyárnak a készülő Citroën Xantia számára, a franciák azonban visszautasították a vázlatokat, így a Bertone eladta azokat a koreai autóiparnak.

Az Esperót 1990-ben kezdték gyártani a dél-koreai Bupjongban, Incshonban. 1993-ban apróbb módosításokat hajtottak végre az autón (hátsó lámpák, kárpitozás). Európába 1995-ben kezdték importálni, majd gyártani a Daewoo Motors által megvásárolt román Automobile Craiova és lengyel Fabryka Samochodów Osobowych üzemekben.

Dél-koreai gyártását 1997-ben, az európait 1999-ben fejezték be a hanyatló kereslet miatt. Utódja, a Daewoo Leganza 2000-ben került forgalomba.

Jellemzői[szerkesztés]

Az Espero tágas családi autó volt, emellett olyan szériatartozékokkal rendelkezett, amelyek az 1990-es évek elején még csak a legdrágább luxusautókra voltak jellemzőek. Ilyen volt például a légkondicionáló, az ABS, a szervokormány, a légzsák, a távirányítós központi ajtózár, vagy az elektromos ablakemelők. A gazdag felszereltséghez kedvező ár is társult, amelynek következtében az autó (főleg Kelet-Európában) igen nagy közkedveltségre tett szert; sőt, még Nagy-Britanniában is népszerű volt.

Felépítését tekintve orrmotoros, fronthajtásos autó, ötsebességes kézi vagy négysebességes automata váltóval. Háromféle benzinmotorral volt elérhető, ezek mindegyike az ausztrál Holdentől származott.

Források[szerkesztés]

  • Autó Autóportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap