Cynic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cynic
David Senescu gitáros egy 2007-es Cynic koncerten.
David Senescu gitáros egy 2007-es Cynic koncerten.
Információk
EredetMiami, Florida, USA
Alapítva1987
Aktív évek1987-1994, 2006-napjainkig
MűfajTechnical death metal, progresszív metal, fúziós jazz
KiadóRoadrunner, Seasons of Mist
Kapcsolódó előadókÆon Spoke, Aghora, Anomaly, Atheist, Death, Gordian Knot, Malevolent Creation, Master, Monstrosity, OSI, Pestilence, Portal, Solstice
Tagok
Paul Masvidal
Sean Reinert
Sean Malone
Tymon Kruidenier

A Cynic weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Cynic témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Cynic egy floridai zenekar, mely fontos szerepet töltött be a death metal fejlődésében. Zenéjükben a death metal, a progresszív metal és a jazz zene keveredik. 1993-ban megjelent Focus című bemutatkozó albumukkal stílusteremtővé váltak, de a következő évben feloszlottak. 2006-ban alakultak újjá és 2008-ban adták ki második lemezüket, a pszichedelikusabb hangvételű, kevésbé agresszív Traced in Airt.

Történet[szerkesztés]

1987-ben alakultak és nagyon fiatalon robbantak be a floridai death metal színtérre. A kezdeti thrash metal-os megközelítést hamarosan felváltotta egy szokatlan, kísérletező hozzáállás, ahogy elkezdték a death metalt vegyíteni a Mahavishnu Orchestra-féle 70-es évekbeli jazz rock stílusjegyekkel. 3 demó után a zenekar két meghatározó egyéniségét, Paul Masivdal gitáros/énekest és Sean Reinert dobost Chuck Schuldiner meghívta a kultikus Death zenekar 1991-es, Human című lemezére vendégszerepelni, ami a Cynic-nek is nagy publicitást biztosított, mert a rajongók és a sajtó egybehangzó dicsérete ellenére is kitartottak a mellett, hogy fő zenekaruk a Cynic marad. A Tony Choy basszusgitárossal és Jason Göbel gitárossal kiegészült duó 1991-es demója révén utat talált a Roadrunner istállójába, az ő égiszük alatt kezdték meg bemutatkozó lemezük felvételeit, ám egy szerencsétlen baleset folytán (a Jason Göbel házában lévő stúdiót megsemmisítette egy hurrikán) csak 1993-ban jelenhetett meg a korszakos alapműnek számító Focus.

Paul Masvidal a Cynic énekese és gitárosa 2007-ben.

Choy helyét (aki addigra a szintén hasonló vonalon mozgó Atheist zenekarba igazolt) egy Morrisound stúdióban talált sessionzenésszel, Sean Malone-nal egészítették ki. A lemezt egyetlen turné követte - ahol Malone helyén Chris Kringel basszusgitáros szerepelt -, ami után a zenekar feloszlatta magát, de ugyanaz a tagság egyből meg is alakította a Portal névre hallgató formációt Aruna Abrams énekesnővel kiegészülve. A Portal jóval atmoszferikusabb zenét játszott a Cynic-nél, a metal stíluselemek már csak nyomokban voltak felfedezhetőek, lemezkészítésig pedig el sem jutott a csapat. Emléküket egy nehezen beszerezhető 10 számos demó őrzi 1995-ből, amit a szűk réteg, ami ismeri, óriási becsben tart. A Portal feloszlása után a tagok szétszéledtek, Paul Masvidal és Sean Reinert Aeon Spoke nevű alternatív/pop zenekarukban folytatták a zenélést, Jason Göbel a Sean Malone nevével fémjelzett Gordian Knot projektben bukkant fel 1-1 vendégszereplés erejéig (különben felhagyott a zenéléssel), Chris Kringel és Sean Malone pedig különböző jazz formációkban sessionöztek.

Chris Kringel basszusgitáros egy 2007-es koncerten.

Az évek során folyamatosan feltették a régi tagoknak a kérdést, hogy várható-e valamiféle folytatása a Cynic-sztorinak, ám 2007-ig nemigen látszott esély arra, hogy ez megtörténhet. Végül 2007 nyarán egy rövid reunion turné erejéig összeállt a zenekar, bár Jason Göbel nélkül (az ő helyén David Senescu gitáros szerepelt), illetve samplerről bejátszott hörgéssel. A 2008-ban megjelent 15 év után a második Cynic lemezt Traced In Air címmel, ami egyesek szerint nem kevésbé színvonalas, mint az alapműnek számító Focus. (Bár sokoknak viszont csalódást okozott.) Ezen a lemezen újra csatlakozott a zenekarhoz Sean Malone basszusgitáros, Jason Göbel helyén pedig Tymon Kruidenier gitáros hallható, aki a durva vokálokért is felel.

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

EP-k[szerkesztés]

Demók[szerkesztés]

  • '88 Demo (1988)
  • Reflections of a Dying World (1989)
  • '90 Demo (1990)
  • Demo 1991 (1991)
  • Portal 1995 (1995)
  • Promo (2008)

Zenekar tagok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Cynic (band)
A Wikimédia Commons tartalmaz Cynic témájú médiaállományokat.