Csupafül

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csupafül
Műfajmese

RendezőSzabó Attila
Hang
ZeneszerzőBorsody László

Formátum1,33:1
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Évadok2
Epizódok26 (epizódlista)
Gyártás
Vágó
  • Di Pol Jolanda
  • Karácsony Gabriella
OperatőrAbonyi Antal
Részenkénti játékidő13 perc
GyártóMagyar Televízió
Sugárzás
Eredeti adóMagyar Televízió
Eredeti sugárzás19671970
Első magyar adóMTV1, MTV2
Státuszbefejezett
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
Kronológia
Kapcsolódó film
További információk
SablonWikidataSegítség

A Csupafül magyar fekete-fehér televíziós bábfilmsorozat, amely 1967-től 1970-ig között készült a Magyar Televízióban.

A sorozat születése[szerkesztés]

A Csupafül kalandjait feldolgozó 26 (2x13) részes sorozat 1967–1970 között készült, amikor a gyerekeket még kedves, tanulságos mesék segítették eligazodni a világ dolgaiban. Nagyon igényes, szép munka. Szerethetők a karakterek, szép a környezet, dinamikus a történetmesélés. Érzékelhető az alkotók – Szabó Attila rendező, Lévai Sándor tervező és Abonyi Antal operatőr – törekvése, hogy ne színpadszerű, hanem filmes módszerrel rögzítsék az eseményeket. A fekete-fehér filmre készült sorozatot nem ismétlik a televíziók, pedig színek nélkül is élvezhető.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Bábszínész Magyar hang
Csupafül Szöllősy Irén
Tüskeböki Simándy József Harkányi Endre

Alkotók[szerkesztés]

Készítette a Magyar Televízió.

Epizódok[szerkesztés]

1. évad (1967)[szerkesztés]

   #   Epizód címe
   1    Csupafül bemutatkozik
   Szürkeanyu és Szürkeapu nevet keres ötödik gyermekének. A névadást a nagymama oldja meg, mivel legkisebb unokáját meglátva így kiált föl: Csupafül!
   2    Csupafül kamillát szed
   Szürkeanyu szülinapjára Csupafül kamillát szed, hogy a patikusnak eladja s a pénzen ajándékot vegyen. A zsákba giz-gaz is kerül, ezért a patikusnak nem kell. Tüskeböki segít neki új zsák kamillát szedni
   3    Csupafül vendéget vár
   Szürkeanyu meggyes piskótát süt a vendégeknek. Csupafül három csomag sütőport önt a tésztába, mert fél, hogy neki kevés jut majd. A tészta úgy megdagad, hogy kifolyik a tepsiböl.
   4    Csupafül találmánya
   Csupafül híres szeretne lenni mire felnő. Úgy gondolja, hogy találmányaival sok ember munkáját könnyit majd meg. Amíg ez megvalósul, anyjának segít borsót tisztítani.
   5    Csupafül és Ürge Gyurka
   Ürge Gyurkának új labdája van, de mivel irigy, így nem engedi, hogy pajtásai is játszanak vele. A labda Csupafülék homokvárába repül, ahol eldugják, hogy majd később játszhassanak vele.
   6    Csupafül apukája
   Csupafül iskolába kerül, ahol bizony társai között sok a hencegő. Csupafül szégyelli apja foglalkozását s letagadja. Otthon azonban magában nagyon megbánja a dolgot.
   7    Csupafül bátor akar lenni
   Csupafül enged Alamuszi unszolásának és a patak túlsó felére mennek játszani. Meg akarja mutatni, hogy ö is bátor. Hazafelé jövet természetesen belepottyan a vízbe.
   8    Csupafül és a varázsborsó
   Csupafül Alamuszival cirkuszba megy és elkölti a borsóra kapott pénzt. Megkéri a bűvészt, hogy kosarát varázsolja tele zöldborsóval. Otthon azonban minden kiderül, mert a borsónak csak héja van…
   9    Csupafül elveszít egy levelet
   Csupafül azt hiszi, hogy intőt kapott az iskolában s nem tudja, mit tegyen. Alamuszi azonban észnél van, s rábeszéli barátját, hogy a levelet veszítse el. A tanító bácsi megtalálja.
   10    Csupafül orvosságot visz testvéreinek
   Csupafül testvérei betegek s valakinek gyógyszerért kell mennie. Ez a valaki Csupafül. Az út kicsit kalandosra sikerül, de aztán jól végződik.
   11    Csupafül, Tüskeböki és Vicsori
   Csupafül testvérei betegek s valakinek gyógyszerért kell mennie. Ez a valaki Csupafül. Az út kicsit kalandosra sikerül, de aztán jól végzödik
   12    Csupafül pénzt talál
   Csupafül pénzt talál, de Alamuszival elköltik. Tüskeböki hiába mondja, hogy adják a boltosnak, mert a bolt előtt találták a pénzt. Otthon kiderül, hogy Csupafülnek a nagymamája nem tudott ajándékot venni.
   13    Csupafül szamócája
   Nagyanyó szamócát küld az unokáinak. Szürkeanyu egyenlően osztja el a gyerekek között, csak egy szem marad gazda nélkül. Csupafül éjszaka kilopózik, hogy megnézze, ki kapta a legtöbbet.

2. évad (1970)[szerkesztés]

   #   Epizód címe
   14    Fotó Csupafül
   Csupafül fényképezőgépet kap, s azt hiszi, hogy használni is tudja. Hamarosan kiderül azonban, hogy nem. Közben pedig Alamuszi még pénzt is kér a fotókért.
   15    A lepkefogás
   A tanító bácsi elmagyarázza, hogy a káposztalepkék nagyon kártékonyak. A gyerekeket elviszik lepkét fogni. Ürge Gyurka szomorú, mert neki egyet sem sikerült fogni.
   16    Játék a napsugárral
   A barátok játékot cserélnek: egy rollert egy tükrös játékért. Alamuszi a tükröt arra használja, hogy mindenkinek a szemébe világítson. Tüske Böki összetöri Alamuszi rollerját, mert öt is szembevilágítja.
   17    Az ezüstróka kincse
   Csupafül azt olvassa a mesében, hogy volt egy nyúl, aki megtalálta az ezüstróka kincsét. Alamuszival elhatározzák, hogy ök. is kincset keresnek. Szerencsére nem nyúlnak hozzá.
   18    A szemüveg
   Csupafül irigyli pajtását a szemüvegért s elhatározza, hogy ö is szerez egyet. Felteszi nagymamája szemüvegét, de nem lát vele. Rádöbben, a szemüveg nem játék.
   19    A sárkányröpités
   Csupafülnek és Ürge Gyurkának egyforma sárkánya van, de Csupafülé elszakad. Elveszi Gyurkáét, akinek társai újat készítenek és amikor. Sárkányröpítési verseny van az iskolában megnyeri vele a versenyt.
   20    A farkasnyom
   A közelben káposztaevő verseny lesz. Alamuszi kitalálja, hogy lehet elintézni, hogy ne legyen tanítás. Csupafüllel farkasnyomot rajzolnak az iskola elé.
   21    A tejeskanna
   Szürkeanyu megbízza fiacskáját, hogy menjen el tejért, Csupafülnek nemigen fűlik a foga a dologhoz. Csupafül szürkeanyu helyett megy tejért, útközben megfeledkezve a tejeskannáról leáll társaival kuglizni…
   22    Csupafül és a szamárköhögés
   Csupafül megtudja, hogy az iskolában szamárköhögés ellen oltanak, s nem megy el. Fagylaltozás közben rátör a köhögés s ettől nagyon megijed. És azt nem tudja, hogy tanítás helyett van az oltás.
   23    Drága jó nagypapa sálja
   A nyuszi gyerekek nagyon megbánták, hogy este sokáig feltartották csintalanságból a Nagyanyót. Pedig reggelre egy sálat kellett kötnie a Drágajó Nagyapónak. A nagy fáradtságtól azonban elaludt a kötés közben.
   24    A kukoricatolvaj
   A közös raktárból lopják a kukoricát, de nem sikerül elcsípni a tolvajt. A mezei ürgebizottság 100 réti tallért tűzött ki jutalmul, de hiába. Csupafülnek bújócskázás közben remek ötlete támadt a tolvaj elkapására.
   25    A meglepetés
   Szürkeanyu egyedül hagyja a nyuszikat, mert a rák szabóhoz megy. A nyuszik pillanatok alatt felfordítják a lakást. Mire a mama megérkezik, újra rend van.
   26    Csupafül világszám lesz
   Csupafül az intő miatt nem mer hazamenni. Alamuszi nagy hírt hoz: bűvész érkezik a környékre s azt ajánlja Csupafülnek, hogy álljon be hozzá inasnak. A bűvész nem más, mint a róka.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]