Csummali Szajaszon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csummali Szajaszon
Choummaly Sayasone.jpg
Laosz 6..
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2006. június 8.
Előd Khamtai Sziphandon

Született 1936. március 6.
Attapü
Párt Laoszi Népi Forradalmi Párt

Házastársa Keosaychay Sayasone
Foglalkozás politikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csummali Szajaszon témájú médiaállományokat.

Csummali Szajaszon (laóul: ຈູມມະລີ ໄຊຍະສອນ) a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság elnöke és a Laoszi Népi Forradalmi Párt párttitkára. Előzőleg az ország alelnökeként, illetve hadügyminiszterként tevékenykedett.

Egy földműves fiaként látta meg a napvilágot, és még fiatalon csatlakozott a Pathet Lao mozgalomhoz, ahol egy ideig a vietnami kommandó kötelékében teljesített szolgálatot. Az egyszerű katonától egészen a vezérőrnagyig emelkedett a katonai ranglétrán. 1975-ben helyettes vezérkari főnökként vált először hivatalosan ismertté a neve. 1982-ben helyettes védelmi miniszterré, 1991-ben pedig védelmi miniszterré lépett elő. Ezzel együtt járt pártbeli felemelkedése, kb. 1982 óta a Központi Bizottság tagja, 1991-ben pedig bekerült a Politikai Bizottságba. Karrierjének következő lépése miniszterelnök-helyettessé történő kinevezése 1998 februárjában (emellett megtartotta védelmi miniszteri címét is). 2001-ben visszavonult a hivatásos katonai szolgálattól, és alelnökké választották.

2006. március 21-én a Központi Bizottság a párt főtitkárává jelölte ki.[1] 2006. június 8-án az újonnan megválasztott Nemzetgyűlés elnökké nevezte ki, helyettese pedig az addigi miniszterelnök, Boungnang Vorachith lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]