Laosz külpolitikája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Laosz külpolitikáját az 1975-ös kommunista hatalomátvétel után a szovjet blokk országaival kialakított barátsági viszony, és a nyugati országoktól való elzárkózás jellemezte. Szoros kapcsolatai voltak a Szovjetunióval, mely többször támogatta. Különleges, 1977-ben barátsági szerződéssel megerősített viszonyt ápolt Vietnámmal, mely Kínával szemben rossz viszonyt szült.

A Szovjetunió szétesésével és Vietnám külföldre való nyitásával egyetemben Laosz is nyitott külföldre, és előtérbe helyezte a szomszédos országokkal, különösen Thaifölddel való kapcsolatát. Azóta a lassú, bár folyamatos együttműködés jeleként a Mekongon két híd is épült a két ország között.

Laosz és Kína kapcsolata a hatalomátvétel óta igen változó volt. A vietnámi háború során a kínaiak támogatták Laoszt, de az 1979-es kínai–vietnámi konfliktus hűvössé tette a két ország közötti viszonyt. Az 1989-re végére azonban a kapcsolatok normalizálódtak, és Laosz Vietnámtól egyre inkább elfordulva Kínát tekinti a jövőbeni fejlődés lehetséges útjaként.

A nyugattól való elkülönülést fokozatosan oldotta azzal, hogy rendezte kapcsolatatit Ausztráliával, Franciaországgal, Japánnal, Svédországgal és Indiával. 1995-ben újra felvette a kereskedelmi kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, melyek 2004-re normalizálódtak teljesen.

2006-ban a thai-laoszi kapcsolatokat megterhelte a Lucky Loser (Szerencsés vesztes) című film, mely laoszi diplomaták szerint a lao embereket és a nemzeti focicsapatot figurázza ki. A komolyabb konfliktusok elkerülése miatt a film forgalmazását betiltották.

Részvétel nemzetközi szervezetkben[szerkesztés]

Az ország 1955 óta az ENSZ, 1997 óta az ASEAN tagja, 1998-ban pedig kérte fölvételét a WTO-ba. Laosz jelenleg az alábbi nemzetközi szervezetek tagja: