Ugrás a tartalomhoz

Csontház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csontház, Hallstatt, Ausztria
A cliffe-i Saint Helens-templom csontháza (Kent, Anglia)

Csontház vagy osszárium, csontkamra (latinul: ossarium) a középkorban a temetőkben emelt olyan kisebb kápolnaszerű épület, amelybe új sírok ásása alkalmával a temető szentelt földjében talált csontokat hányták. Mivel a régi temetők legtöbbször a templomok körül terültek el, a csontházat igen gyakran a templomhoz hozzáépítették; sőt vannak esetek, amikor a templom minden egyes külső gyámpillére közötti térség alul egy-egy kis csonházat fogadott magába. Vannak azonban egészen különálló csontházak is. A csontházaknak egyik oldala rendesen sok apró nyílással volt átlyukasztva, hogy a belsejükben felhányt csontokat kívülről látni lehessen. A magyarországi csontházak különálló épületek, rendesen kör alakú alaprajzzal és egy kis apszissal.

A latin ossarium elnevezést azon kriptákra és termekre is használják, ahol nagy mennyiségű csontmaradványt halmoztak fel. Efféle építményeket több középkori és újkori templomban alakítottak ki, többek között Pozsonyban a Szlovák nemzeti felkelés-téren lévő templomromban, Brnóban és másutt.

Oss(u)arium az ókori Itália kora vaskori népeinél használt hamvurnák elnevezése is. Ezek általában agyagból készültek, s két legjellegzetesebb típusuk a kerek, ház alakú és az egymásra fordított kettős kúp alakú (bikonikus) ossarium.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Ossuaries
A Wikimédia Commons tartalmaz Csontház témájú médiaállományokat.