Csev-Bahir-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csev-Bahir-tó
Stefánia-tó (ጨው ባሕር)
A NASA szatellitképe az egykori tóról
A NASA szatellitképe az egykori tóról
Ország(ok) ETH Etiópia
KEN Kenya
Hely Déli nemzetek, nemzetiségek és népek szövetségi állam
Elsődleges források Weito-folyó
Elsődleges lefolyások nincs
Hosszúság64 km
Szélesség24 km
Felszíni terület~800 km2
Legnagyobb mélység7,5 m
Tszf. magasság570 m
Elhelyezkedése
Csev-Bahir-tó Stefánia-tó (Etiópia)
Csev-Bahir-tó Stefánia-tó
Csev-Bahir-tó
Stefánia-tó
Pozíció Etiópia térképén
é. sz. 4° 43′ 00″, k. h. 36° 57′ 00″Koordináták: é. sz. 4° 43′ 00″, k. h. 36° 57′ 00″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Csev-Bahir-tó
Stefánia-tó
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Csev-Bahir-tó (Amharául: ጨው ባሕር, [ t͡ʃʼəwbahɨr ]) vagy Stefánia-tó Etiópia déli részén található sós vizű . A Déli nemzetek, nemzetiségek és népek szövetségi állam délnyugati részén, Oromia szövetségi állam közelében elterülő tó déli csücske érinti Kenyát is. A tó amhara megnevezése sós tavat jelent. Egyéb ismert elnevezései: Istifanos-tó, Basso Naebor (Basszó Ebor), Chuwaha.

Földrajza[szerkesztés]

A Stefánia Természetvédelmi Terület közepén elterülő tó hossza nagyjából 64 km, szélessége pedig 24 km körül mozog. Magas vízszint esetén a tó Kenya északi részéig nyúlik.

Ez legdélebbi és legalacsonyabban (573 m) fekvő tó a Nagy-hasadékvölgy kenyai szakaszának északkeleti folytatása mentén elterülő tavak között. Vízgyűjtő területét a Humu-hegylánc választja el a Turkana-tóétól. Tőle keletre a Kumbi-hegylánc magasodik. A tavat északról a Weito-folyó és annak mellékfolyója, a Galana Sagan táplálja. Utóbbi egyes csapadékosabb időszakokban a Chamo-tó túlfolyásából is kap utánpótlást.

Története[szerkesztés]

A tó névadója: Stefánia hercegnő
A tavat felfedező Teleki Sámuel

Gróf Teleki Sámuel és térképésze, Ludwig von Höhnel voltak az első európaiak, akik eljutottak a tóhoz. Az 1888-ban felfedezett tavat Rudolf koronaherceg feleségéről, Stefánia belga királyi hercegnőről nevezték el. A közelben fekvő, ma is nagy kiterjedésű Rudolf-tavat szintén ők fedezték fel, és keresztelték el a koronahercegről. (1975-től a tó hivatalos neve Turkana-tó.)[1]

Teleki után többek között Arthur Donaldson Smith, Vittorio Bottego, M. S. Welby és Oscar Neumann is elérték a tavat. 1899-ben már igen kiszáradt állapotban volt, két évvel később már csak az északi részén találtak vizet. 1960-ban a tó területe kb. 2000 km² volt, azonban a 20. század folyamán fokozatosan elmocsarasodott.

2014-ben az ír alapítású Tullow Oil olajipari vállalat fúrásokat végzett a tó környékén, azonban a területen nem sikerült kőolajra lelniük.[2][3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szabó Árpád Töhötöm (2001). „Afrika nyomában – gróf Teleki Samu után még egyszer”. Korunk (4). (Hozzáférés: 2014. július 21.)  
  2. A Tullow Oil fúrásokat végzett a Csev-Bahir-medencében (angol nyelven). Amharic Movies, 2014. április 7. [2014. július 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 21.)
  3. A Tullow Oil nem talált olajat Etiópiában (angol nyelven). Irish Times, 2014. július 14. [2014. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 21.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]