Cserna Géza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cserna Géza
Született1842. március 24.
Székesfehérvár
Elhunyt1876. május 15. (34 évesen)
Adony
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásajogász,
költő
SablonWikidataSegítség

Udvardi Cserna Géza (Székesfehérvár, 1842. március 24.Adony, 1876. május 15.) jogász, költő.

Élete[szerkesztés]

Udvardi Cserna Vince főügyész öccse volt. A gimnázium alsóbb osztályait szülőhelyén, a felsőbbeket a nagykőrösi református főiskolában, a jogot Debrecenben végezte; azután Pesten és Székesfehrvárt, hol az ügyvédi kamara hivatalnoka volt, az irodalomnak élt.

Első költeményei a Hortobágyban jelentek meg; 1864-ben a Fővárosi Lapokban megjelent Freiligráth Virágok boszúja című költeményének fordításával keltett figyelmet és azután a szépirodalmi lapokban és évkönyvekben sűrűn jelentek meg költeményei. 1866-ban a székesfejérvári Vörösmarty-szobor leleplezése alkalmából (május 6.) Vörösmarty emlékezete című ódájával, az ottani nők által kitűzött 30 arany díjat elnyerte. Ezután ritkán bár, de írt a Fővárosi Lapokba, Nefelejtsbe és a Székesfejérvár című lapba. Az 1870-es évek elején Pesten tartózkodása alatt dolgozott a Nők Lapjába, Szana Figyelőjébe, ahol kritikái is jelentek meg és Aristides név alatt a Lapszemléi.

Szerkesztette a Székesfejérvár c. lapot 1872. december 1-től 1873. június 22-ig. (Az irodalomban Udvardy Géza nevet használt.)

Művei[szerkesztés]

  • Költemények. Pest, 1867.
  • Őszi lombok. Székesfehérvár, 1875. (Költemények.)

Források[szerkesztés]