Csepel-sziget Homokhátság Tanösvény, Halásztelek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Csepel-sziget Homokhátság tanösvény a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén, közigazgatásilag Halásztelek területen kialakított tanösvény. Nyolc állomásából ezidáig három készült el, az útvonala 2,2 kilométer hosszú, szintemelkedést nem tartalmaz, így könnyűszerrel bejárható akár kisgyerekes családoknak, időseknek is, fél óra alatt.

Halásztelek
A terület a szemközti Sánc-hegyről készült fényképen megjelölve


Leírása[szerkesztés]

A Csepel-sziget szárazföldi élővilágát bemutató tanösvényt 2017-ben kezdték kialakítani a halásztelkiek, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársainak segítségével, a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának, a Zöldhatóság, a Vízművek és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, valamint az Erdészeti hatóság engedélyével, az Önkormányzati földterületeken.

Partfal részlete
Partifecske (Riparia riparia) költőtelep a halásztelki Csepel-sziget Homokhátság tanösvényen

A sziget több száz éves fennmaradt hagyásfáiról gyűjtött makkból szaporított kocsányos tölgy (Quercus robur) csemeték a helyi erdőség génállományának fennmaradását szolgálják. A partfal a település építkezésein fészkelő madarak átcsábítására készült, Bakó Gábor tervei alapján.

Állomásai[szerkesztés]

1. állomásː Fogadó állomás

2. állomásː Partifecske (Riparia riparia) és gyurgyalag (Merops apiaster) költőtelep

3. állomás: Génmegőrző erdőtelepítés (A Csepel-sziget néhai erdőségeinek génállományát átörökítő kocsányos-tölgy nevelde)

4. állomás: A Csepel-sziget középvonalában egykor megtalálható ősi gyeptársulást bemutató állomás

5. Helytörténeti állomás

6. állomás: Béka tó és denevértorony

7. Magyarország egyik első gépesített vízművét bemutató állomás

8. Vetési varjú költőtelep

Csepel-sziget Homokhátság tanösvény
A tanösvény átnézeti képe és megközelítése


Megközelítés[szerkesztés]

A tanösvény kiindulási pontja a Diófasor utcai gátátjárótól északra, poros földúton található Fogadó tábla, végpontja pedig a Kisgyár utcai gátátjárónál található fasor.


Források