Cseburaska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cseburáska
RR5111-0439R 3 рубля 2020 серебро Крокодил Гена.png

Alternatív név Чебура́шка
Jellem jóság, naivság, gyerek
Származási hely Szovjetunió
Faj Bukdács
Nemzet orosz
Beszélt nyelv orosz, japán

Kiadó Eduard Uszpenszkij
Leonyid Svarcman

Szerepjáték osztály rajzfilm

Cseburáska vagy Csiburáska [1] (oroszul: Чебура́шка) (Loudspeaker.svg kiejtése) Eduard Uszpenszkij orosz író Krokodil Gena és barátai c. könyvének (1966) és az ennek alapján készült bábfilmek egyik főhőse. Az első film 1969-ben készült, és Roman Abelevics Kacsanov rendezte a mű címével azonos címmel.

Szovjet postabélyegen (a krokodiltól jobbra levő alak)

Külsőleg így néz ki: egy közel a feje méretével azonos fülekkel rendelkező, barna plüssszőrmés, hatalmas szemű lény, aki a hátsó két tappancsán jár. A bábfilmekből ismert figura alkotója Leonyid Svarcman (Леонид Шварцман) volt.

A filmek roppant népszerű és önállóvá vált dalait Vlagyimir Jakovlevics Sainszkij szerezte. A dalszövegeket Jurij Entyin írta.

Külföldi forgalmazásában a bábu angolul a topple, svédül a drutten nevet kapta. A figura eredeti orosz neve egy igéből képzett kifejezés: чебурахнутьсяzajjal elesni vagy odacsapódni, szabad fordításban Bukdács.

A könyv előszava szerint a szerzőnek gyerekkorában volt egy különös, foszlott játékállata, nagy, kerek sárga szemekkel, se nem medve, se nem nyúl, de erre is, arra is itt-ott hasonlított. Mint azt az író szülei is megerősítették, a lény forró trópusi vidékről származik. Egyszer bemászott egy doboz narancsba, ott elaludt és a gyümölccsel együtt így került egy üzletbe. Amikor felnyitották a dobozt, a lény kigurult és ébredezve bukdácsolt egy darabig, a boltos ezért Cseburáskának nevezte el.

Filmek[szerkesztés]

A könyv motívumai alapján – Kacsanov rendezésében – összesen négy rövidfilm készült a Szovjetunióban:

  • Krokodil Gena (1969)
  • Cseburaska (1971)
  • Sapokljak (1974)
  • Cseburaska iskolába megy (1983)

Japán változat[szerkesztés]

A Tokiói Nemzetközi Animációs Vásáron 2003-ban húsz évre megvásárolták a Cseburaska terjesztési jogait. 2009-től pedig Cheburashka Arere? címmel a TV Tokyo huszonhat részesre tervezett saját sorozat készítésébe és sugárzásába fogott.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]