Vlagyimir Jakovlevics Sainszkij

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vlagyimir Jakovlevics Sainszkij
Vladimir Putin and Vladimir Shainsky, December 2005.jpg
Életrajzi adatok
Született 1925december 12. (91 éves)
Szovjetunió, Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság, Kijev
Iskolái Moszvai Csajkovszkij Állami Konzervatórium
Pályafutás
Híres dal Cseburaska: Gena krokodil dala
Hangszer hegedű
Díjak
Tevékenység zeneszerző
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vlagyimir Jakovlevics Sainszkij témájú médiaállományokat.

Vlagyimir Jakovlevics Sainszkij (oroszul: Владимир Яковлевич Шаинский) (Szovjetunió, Kijev, 1925. december 12. – ) szovjet-orosz zeneszerző.

Sainszkij Kijevben született 1925-ben. 1936-ban a kijevi zeneiskola tanulója lett, ahol hegedülni tanult. Tanulmányait azonban a második világháború szakította meg, amikor családja az Üzbég Szovjet Szocialista Köztársaságban levő Taskentbe menekült. A taskenti konzervatóriumban folytatta tanulmányait míg 1943-ban besorozták a Vörös Hadseregbe.

A háború után a moszkvai konzervatóriumba iratkozott be, zenekari fakultásra, és 1949-ben hegedűszólistaként végzett. Az 1950-es években Sainszkij Leonyid Utyoszov zenekarában játszott, fiatalokat tanított és számos tánczenekari együttesnek dolgozott mint zeneszerző és zenei vezető. Az 1960-as években a Bakui Zeneakadémián tanult a zeneszerzés szakon.

Első művei vonósnégyesek voltak 1963-ban a bakui tanulmányai során és egy 1965-ben írt szimfónia. Negyven évnyi munkája során zeneszerzőként számtalan gyermekeknek szóló zenét szerzett. Ő szerezte a zenéjét számos népszerű rajzfilmnek, bábfilmnek, mint amilyen a Cseburaska, Katyerok (A kis hajó) és Kroska Enot (A csöpp mosómedve); filmeknek, mint például a „Zavtrak na trave” (Reggeli a füvön), „Anyiszkin i Fantomasz” (Anyiszkin és Fantomas), „I sznova Anyiszkin” (Anyiszkin újra), „Skolnij valsz” (Iskolai keringő), „Finyiszt – Jasznij Szokol” (Finyiszt, a fénylő sólyom); musicaleknek és még egy operának is. Számos népszerű dal szerzője, mint amilyen a „Igyot szoldat po gorodu” (Járja a várost egy katona), „Ugolok Rosszii” (Oroszország kis sarka), „Berjoza belaja” (Nyírfácska), „Ulibka” (Mosoly), „Oblaka” (Felhők), „Propala szobaka” (Elveszett kutya), „Peszenka krokogyila Genyi” (Gena krokodil dala).

Sainszkij ezen túl számos jiddis dalt írt melyek a mai napig népszerűen a klezmer együttesek előadásaiban.[1]

Vlagyimir Sainszkij számos díjat kapott, a legfontosabbak között a Szovjetunió Állami Díját (1981), az Orosz Köztársaság népművésze díját (1986), a Barátság Rendet (1996) és számos orosz (előtte szovjet) „Az év dala” díjat 1971-től kezdve.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]