Jurij Szergejevics Entyin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jurij Szergejevics Entyin
2013-ban
2013-ban
Élete
Született 1935. augusztus 21. (82 éves)
Moszkva
Nemzetiség orosz
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) dalszöveg, forgatókönyv (film, animációs film)
Első műve 1969
Jurij Szergejevics Entyin weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jurij Szergejevics Entyin témájú médiaállományokat.

Jurij Szergejevics Entyin (Юрий Сергеевич Энтин), (Moszkva, 1935. augusztus 21. –) orosz költő, drámaíró. Széles körben ismert és népszerű szerző elsősorban film-, rajzfilm-, és tévéfilm-dalszövegeinek köszönhetően.

Pályakép[szerkesztés]

Pedagógia szakon diplomázott. Utána tipográfiai szerkesztést tanult. Történelmet és könyvtározást oktatott. 1962-69 között a Melodija hanglemezkiadó szerkesztője volt. 1969. óta szabadúszó. Forgatókönyveket, könyveket, filmdalokat írt. 1998-ban megkapta az Arany Osztapot (Золотой Остап), ezt az Ilf és Petrov főhőséről elnevezett díjat, ami valami olyan jelentős kitüntetés, mint nálunk a Karinthy-gyűrű (legalább annyira tekintélyes és a szakmán kívül is jól ismert díj). 2004-ben, alkotó munkásságának harmincötödik évfordulóján, amit a Kremlben ünnepeltek meg, régi és új dalait adták elő.

Tagja a filmszövetségnek (Союз кинематографистов России).

Több mint 500 dalszöveget írt, melyek több, mint száz filmben szólalnak meg. Az orosz kultúrában jó néhány dala örökzölddé vált. Ezek közül a Brémai muzsikusok, a Cseburaska, a Na, várj csak (Ну, погоди!) nálunk is jól ismert. Az egyiket (Kék vonat) Rutkai Bori is énekelni szokta a Budapest Bár koncertjein.