Csavaros turbina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az arkhimédészi csavar fordított működése, az elve, hogy a csigaturbina a csavaron keresztül átfolyó vízből nyer energiát
A csavarturbinák általában három vagy négy járattal rendelkeznek (második sor)
Két párhuzamos csavarturbina, amelyek 75 kilowattórát képesek egyenként megtermelni, Monmouth, Wales
Videofelvétel egy 40 kW-os csavarturbina működéséről. München, Németország
Az Archimedesi csiga tervezéséhez szükséges paraméterek. Az Archimedesi csigasor tervezési paraméterei hasonlóak az Archimedes csavarturbinák (generátorok) és az Arkhimédészi csigaszivattyúk tervezésénél

A csigaturbina (más néven Archimedian turbina, Archimedes csavargenerátor vagy ASG, vagy Archimedes csavarturbina vagy AST ) olyan vízturbina, amely a víz potenciális energiáját a felhajtóerő hasznos munkává alakítja. Ezt a vízenergia-átalakítót a víz súlya hajtja, hasonlóan a vízikerekekhez, és kvázi statikus nyomású gépnek tekinthető. Az Archimedes csavargenerátorok széles áramlási tartományban (0,01 m3/s-tól 14,5 m3/s-ig ) és magasságban (0,1 m és 10 m között)működnek, beleértve az alacsony emelőmagasságot és a mérsékelt áramlási sebességet, amelyek nem ideálisak a hagyományos turbinákhoz, és amelyek nagy teljesítményű technológiák által nem kihasználhatóak és gazdaságosak. A legkisebb és a leghosszabb Archimedes csavargenerátorok hossza 1 és 30 m közöttiek.

Arkhimédész csavarja felhasználható áram előállítására, ha azokat áramló folyadék hajtja, nem pedig emelő folyadék. A csavaron magasról alacsonyra haladó víz nyomatékot generál a spirális sík felületeken, ami a csavar forgását okozza. Az Archimedes csavargenerátor egy arkhimédeszi csavar alakú rotorból áll, amely egy félkör alakú vályúban forog. A víz beáramlik a csavarba, és súlya lenyomja a turbina lapátjait, ami viszont a turbinát elfordulásra kényszeríti. A víz a csavar végéről szabadon folyik a vízfolyásba. A csavar felső vége egy sebességváltón keresztül egy generátorhoz csatlakozik. Az Archimedes csavar elméletileg egy megfordítható hidraulikus gép, és vannak példák egyedi telepítésekre, ahol a csavarok felváltva használhatók szivattyúként és generátorként.

Csigaturbina egy kis vízerőműben Gorynban, Lengyelországban

Az arkhimédeszi csiga egy ősi találmány, amelyet a szirakuszai Arkhimédésznek (i. e. 287–212) tulajdonítottak, és általában arra használták, hogy vizet emeljenek ki a vízfolyásból öntözési célokra. 1819-ben a francia mérnök, Claude Louis Marie Henri Navier (1785–1836) javasolta az arkhimédeszi csavar használatát vízikerékként. 1916-ban William Moerscher amerikai szabadalmat kért a hidrodinamikus csigaturbinára.

12 kW csavarturbina a Cragside birtokon

Az arkhimédeszi csigaturbinát viszonylag alacsony esésű (0,1-től 10 m) kis áramlású (0,01 m3/s- kb. 10 m3/s/turbina) folyókon alkalmazzák. A turbina lapátjainak felépítése és lassú mozgása miatt a turbina a vízi élővilág számára barátságosnak tekinthető. Gyakran "halbarát" címkével látják el. Az arkhimédeszi turbina olyan helyeken használható, ahol a környezet megőrzésére és a vadon élő állatokra fokozottan kell figyelni.

Az Archimedes Screw Turbine (AST) vízerőmű három fő alkotóelemből álló rendszernek tekinthető: egy tározóból, egy gátból és az AST-ből (amely vezérlőkapuval és hordalékfogóval kapcsolódik a rendszerhez). A legtöbb valódi AST helyen a bejövő áramlást meg kell osztani az AST és egy párhuzamos gát között. Általában a helyi környezet védelme érdekében a gáton kivüli egyéb minimális elfolyás kötelező. A rendszer további elemeinek tekinthetők más kivezetések, mint például egy hallépcső. Az Archimedes csavarturbinák és csavaros vízerőművek tervezésének alapelveiről szóló átfogó útmutató elérhető az "Archimedes csavarturbinák: Fenntartható fejlesztési megoldás a zöld és megújuló energiatermeléshez – a lehetőségek és a tervezési eljárások áttekintése" című kiadványban.

Az Archimedes csigaturbinák és vízerőművek tervezéséhez elengedhetetlen a csigaturbinán áthaladó víz mennyiségének becslése, mivel az Archimedes csigaturbina által termelt energia mennyisége arányos a rajta áthaladó víz térfogatáramával. Az Archimedes-csiga turbinába belépő víz mennyisége a belépő vízmélységtől és a csavar forgási sebességétől függ. Az Archimedes csigaturbinán áthaladó teljes áramlási sebesség becsléséhez különböző forgási sebességek (ω) és belépő vízszintek esetén a következő egyenlet használható:

Ahol , és a csavar tulajdonságaival kapcsolatos állandók. Az előzetes vizsgálatok arra utalnak , , és észszerű előrejelzéseket adni a kis és a teljes méretű AST méretek széles skálájához.

Meghatározásával Az Archimedes csavarok egyéb tervezési paraméterei könnyen kiszámíthatók egy egyszerű, lépésről lépésre végzett analitikai módszerrel. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az Archimedes-csavarokon áthaladó áramlás térfogata a bemeneti mélység, a csavar átmérője és forgási sebességének függvénye. Ezért a kívánt térfogatáram ban ben és forgási sebesség ban ben a következő analitikai egyenlet használható az Archimedes csavarok teljes átmérőjének meghatározására ban ben  :

Az Archimedes csavartervezői által használt általános szabványok alapján ez az analitikai egyenlet a következőképpen egyszerűsíthető:

η értéke egyszerűen meghatározható a grafikon ill grafikon. Meghatározásával Az Archimedes csavarok egyéb tervezési paraméterei könnyen kiszámíthatók egy egyszerű, lépésről lépésre végzett analitikai módszerrel.

 Magyarország

Szentgotthárdi Vizierőmű.[1]

Egyesült Királyság
  • Woolston, Cheshire gát a Mersey folyón 486 kW, építés alatt
  • Devon, Totnes 320 kW, Üzembe helyezés: 2015. december
  • Romney, Berkshire, 270 kW, A Windsor Castle megújuló energiaforrásának biztosítására telepítve, üzembe helyezve 2013 júliusában
  • Bealey-gát, Radcliffe, 100 kW, 2012 májusában üzembe helyezve
  • Mapledurham, Temze, az Egyesült Királyság legnagyobb Archimédészi egycsavaros áramlási kapacitása (8 m3/s) 99 kW.
  • Buckfast, River Dart, csavaros turbina és halátjáró, 84 kW
  • Az Egyesült Királyság első közösségi tulajdonában lévő vízi rendszer és halátjáró, 63 kW New Millsben.
  • Az Egyesült Királyság első hálózatra csatlakoztatott csavarturbinája, 50 kW a River Dart Country Parkban.
  • Bainbridge, közösségi tulajdonú csavarturbina, 37 kW
  • Tipton, River Otter, 30 kW
  • Rochdale, csavaros turbina és halátjáró, 20 kW
  • Cragside, a vízienergia szülőhelye, 12 kW
Egyesült Államok
  • Hannover-tó a Quinnipiac folyón Meridenben, Connecticutban, 105 kW (vagy 920 000 kWh/év), hálózatra kapcsolva, üzembe helyezve 2017. április; az első csavarturbina telepítés az Egyesült Államokban.
Kanada
  • Az első Archimedes csavarturbinát 2013-ban telepítették Kanadában az ontariói Waterford közelében.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Üzembe helyezték Magyarország első, Arkhimédészi csigákkal működő vízerőművét (magyar nyelven). ecolounge.hu. (Hozzáférés: 2023. június 6.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Screw turbine című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.