Csaba Margit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csaba Margit
Élete
Születési név Chalupka Margit Róza
Született 1898. március 31.
Budapest
Elhunyt 1965. november 17. (67 évesen)
Budapest
Nemzetiség magyar
Szülei Chalupka Sándor
Priviczky Verona
Pályafutása
Fontosabb művei • Amit a serdülő leánynak tudnia kell
• Amit a nagy leánynak tudnia kell
• Amit a fiatal anyának tudnia kell
• Amit az édesanyának tudnia kell.

Csaba Margit, Chalupka (Budapest, 1898. március 31.[1]Budapest, 1965. november 17.) orvos, író, katolikus hitoktató.

Életpályája[szerkesztés]

Budapest I. kerületében született Chalupka Sándor pékmester és Priviczky Verona gyermekeként. 1918-ig Chalupka volt a családi neve. 1923-ban szerezte meg orvosi diplomáját, majd gyakornoksága után a Kórbonctani Intézetben lett tanársegéd. Szövettenyésztőként rákkutatással is foglalkozott. 1925-ben elvégezte a Ward Kollégiumot, és 1948-ig hitoktatóként működött.

1927-ben iskolaorvos és tanár a Ranolder Intézet „Klára” ipari leányiskolájában, majd a Zichy Pallavicini Edina Felsőkereskedelmi Iskolában és az Árpád-házi Szent Erzsébet Háztartási Gazdasági Továbbképző Intézetben. Közben gazdasági szaktanári oklevelet is szerzett. 1935-ben elkészítette az orvosi kar könyvtára számára a folyóiratok jegyzékét. 1952-ben körzeti orvos lett. Orvostudományi dolgozatai szövettani vizsgálatok elemzésével foglalkoztak.

Tagja volt a Katolikus Tanügyi Tanácsnak és a Magyar Pathológiai Társaságnak, előadója a székesfővárosi Iskolán Kívüli Népművészeti Bizottságnak.

Fiatal orvosként protestánsokkal együtt több bibliaolvasó összejövetelen is részt vett. Mivel a magyar püspökök ezt nem nézték jó szemmel, 1929-ben, a pápai prelátus (későbbi veszprémi érsek) Tóth Tihamér biztatására megalapította a Pro Christo katolikus leányszövetséget, melynek céljául főiskolás vagy főiskolát végzett leányok között a Szentírás szellemében végzett apostolkodást tűzte ki.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]