Cristobal karabély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
San Cristobal karabély
Cam&che.jpg

Típus Karabély
Ország  Dominikai Köztársaság
Tervező Király Pál
Alkalmazás
Használó ország

 Dominikai Köztársaság

 Kuba
Háborús alkalmazás Kubai forradalom
Műszaki adatok
Űrméret 7,62 mm
Lőszer .30 Carbine
Tárkapacitás 30 töltényes szekrénytár
Működési elv félszabadon hátrasikló tömegzár
Tömeg3,55 kg
Fegyver hossza945 mm
Csőhossz412 mm
Elméleti tűzgyorsaság550 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség572 m/s
Irányzék típusa nyílt

A .30 Király–Cristobal karabély, vagy más nevén San Cristobal vagy Cristobal önműködő puska a Dominikai Köztársaság Armeria San Cristobal Fegyvergyárában gyártott karabély volt. A fegyver megnevezéséből a Király előtagot 1951 végén marketing okokból hagyták el.

Története[szerkesztés]

A karabélyt géppisztolyként is be lehet sorolni, mivel majdnem teljesen azonos a magyar gyártmányú 44M más forrás szerint a 43M géppisztollyal. Mindkét fegyvert a magyar származású Király Pál tervezte, aki a Dominikai Köztársaságba emigrált 1948-ban. A fegyver neve a San Cristóbal provinciára utal, amely a dominikai diktátor, Generalissimo Rafael Trujillo szülővárosa volt. A Dominikai Köztársaság hadserege volt a fegyver fő üzemeltetője, habár Kubába is exportálták a kubai forradalom előtt.[1][2]

A Cristobal karabélynak fa tusa volt, alapvetően 30 töltényes egyenes szekrénytárat használtak hozzá (de ismert ívelt változat is), a tok cső alakú, a rögzített zárfelhúzókar a jobb oldalon található. Félszabadon hátrasikló tömegzáras rendszerű. Az eredeti változat 9 mm Luger lőszert használt. A leginkább elterjedt változat .30 Carbine lőszerrel üzemelt.

Több, mint 200 000 Cristobal készült az Armeria San Cristobal gyárában 1950–1966 között. Trujillo 1961. május 31-i meggyilkolása után a dominikai kormányzat úgy döntött, hogy nem tart fent helyi katonai ipart, így a gyártás lassan leállt. 1990-től a Cristobal többé már nem szabvány lőfegyver, de továbbra is alap gyakorló fegyver a Dominikai Köztársaság katonai iskoláiban.

A fegyvert Che Guevara is használta a kubai forradalom során.

Források[szerkesztés]

  1. http://www.hungariae.com/Cristo.htm
  2. http://en.academic.ru/dic.nsf/enwiki/1039772

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cristobal (carbine) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]