Ugrás a tartalomhoz

Crash & Ride

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Crash & Ride
Információk
EredetMagyarország
Alapítva2012
Aktív évek2012-napjainkig
MűfajSzimfonikus metál
Tagok
Szűcs Gábor
Pataki Rebeka
Darázsi László
Darázsi Zsolt
Devecz Gyula Tamás
Korábbi tagok
Tokár Gábor
Neogrády Attila
Biro Tamás
Herka Róbert
Schneider Esztella
Kántor Gábor

A Crash & Ride weboldala
SablonWikidataSegítség

A Crash & Ride egy 2012-ben alakult magyar szimfonikus rock/metált játszó együttes Pilisről.

Történet[szerkesztés]

A zenekar baráti közösségből alakult 2012 végén. Az alapötlet egy korábbi zenekarban is együtt játszó Darázsi Zsolt és Tokár Gábor (Toxy) fejéből pattant ki. A kezdetekben szimfonikus metál/rock feldolgozásokat (Sonata Artica, For My Pain, Nightwish, Paradise Lost, Hammerfall) előadó banda gyorsan teljessé vált basszusgitár fronton Neogrády Attilával, ütőshangszeren Devecz Gyula Tamással, és a ritmus/szólógitárt pedig Darázsi László vette kézbe. A banda neve egy ír vendéglátóipari egységben született az azóta is dobon játszó Gyula közreműködésével.

Első fellépésükre 2013 májusában került sor a Zúzda Rock Kertben. A cover számok mellé hamar kerültek a repertoárba saját számok is Zsolti és Toxy jóvoltából. Első számuk az All in green és a The Last Day on Earth volt, mely utóbbiról az első klipp is készült.

A töretlen koncertsorozat után 2016-ban Attila átadta a basszusgitárt Biró Tamásnak, akivel újult erővel folytatódott a számok gyártása.

2017-ben az addigi 8 saját dal elkészítését követően Toxy és Tomi kiváltak a zenekarból, de az azóta is kemény magot alkotó trió nem adta fel. Hosszas meghallgatások után csatlakozott ének fronton Herka Róbert és négy húron Pataki Rebeka.

A megújult felállásban indultak több tehetségkutatón, mint például a Q-faktor, ahol saját szájízükre formált Queen dalokkal hozták haza az első helyet és a közönségdíjat. Egy év alatt szerepeltek a Rock Rádióban, Újpest TV-ben és az Újpesti Kulturális Központban. Elkészült az első live-session videó is Rózsa Laura együttműködésével.

A termékeny időszak után ismét tagcserére került sor, ezzel új korszak nyílt, hiszen a frontember pozícióját Schneider Esztella töltötte be, a basszusgitárt pedig Kántor Gábor biztosította. A női ének új kihívások elé állította a csapatot. Alkalmuk lett egységesíteni a banda arculatát, letisztázni a stílus irányát, kipróbálni a női frontember adta lehetőségeket. A 2020-as pandémia alatt sem lazsáltak, 3 új szám látott napvilágot és elkezdték az otthoni stúdiófelvételek készítését.

2021 decemberében kialakult a mai nap is aktuális felállás. A bőgőt újra Pataki Rebeka vette kézbe, míg a mikrofon mögé Szűcs Gábor (Bobby) állt.

Ezzel a végső formációval a zenekar megtalálta saját hangját, ami a '24-es Storm című albumukban manifesztálódott. Az első lemezt a minket kollektíven kísértő emberi gyarlóság ihlette. A korongon található 13 dal töretlen optimizmussal mesél az elkerülhetetlen végről, az emberi hibákról, mely viharként pusztítja a környezetét. A szimfonikus rock alapra épülő melódiák jellegzetes magyar hozzáállással zenélnek reményről, újrakezdésről és az értékekről, melyek -néha- láthatatlanul körbevesznek minket.

A zenekar töretlen kitartással dolgozik az újabb számokon és ad koncertet országszerte azóta is.

Tagok[szerkesztés]

Jelenleg[szerkesztés]

  • Szűcs Gábor – (2021–től) ének
  • Pataki Rebeka – (2018-2019, 2007–től) basszusgitár
  • Darázsi László – (2012-től) ritmusgitár, szólógitár
  • Darázsi Zsolt – (2012–től) billentyűk
  • Devecz Gyula Tamás – (2012–től) dob

A múltban[szerkesztés]

  • Tokár Gábor – (2012–2017) ének
  • Neogrády Attila – (2012–2016) basszusgitár
  • Biro Tamás – (2016–2017) basszusgitár
  • Herka Róbert – (2018–2019) ének
  • Schneider Esztella – (2019–2021) ének
  • Kántor Gábor – (2019–2021) basszusgitár

Vendégzenészek[szerkesztés]

Lemezek[szerkesztés]

Megjelenés dátuma Cím Számok Kiadó
2024. június 1. Storm 13 DistroKid

Videoklipek[szerkesztés]

The Last Day on Earth

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]