Paradise Lost

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paradise Lost
Paradise Lost koncert a 2007-es Metalmania fesztiválon Lengyelországban.
Paradise Lost koncert a 2007-es Metalmania fesztiválon Lengyelországban.
Információk
EredetHalifax, West Yorkshire, Anglia UK
Alapítva1988
Aktív évek1991 – napjainkig
MűfajGothic metal, doom-death metal
KiadóCentury Media, GUN Records, EMI, Music For Nations, Peaceville
Tagok
Nick Holmes
Greg Mackintosh
Aaron Aedy
Stephen Edmondson
Adrian Erlandsson
Korábbi tagok
Lásd: Paradise Lost-tagok

A Paradise Lost weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Paradise Lost témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Paradise Lost egy angol gothic metal együttes, amely 1988-ban alakult Halifaxban. A Paradise Lost – a My Dying Bride és az Anathema zenekarokkal közösen – a doom-death metal és a gothic metal stílusalapítói voltak az 1990-es évek elején. Az együttes nevét John Milton angol költő 1667-ben írt Elveszett paradicsom című művéről kapta.

Történet[szerkesztés]

A Nick Holmes énekes, Greg Mackintosh gitáros, Aaron Aedy gitáros, Stephen Edmondson gitáros és Matthew Archer alkotta csapat debütáló albuma 1990-ben jelent meg Lost Paradise címmel a Peaceville kiadónál. Következő lemezük, a stílusdefiniáló Gothic egy évvel később jelent meg. A korábbi death metal stílusjegyeket a doom metal vontatottabb tempójával ötvözték, Nick Holmes durva hörgő énektémáival kontrasztban pedig operás női éneket is alkalmaztak. A Music For Nations kiadóhoz szerződve a következő albumokon egyre inkább letisztult a Paradise Lost hangzása, a metal mellett folyamatosan egyre több teret kaptak a gothic rock hatásaik. Népszerűségük csúcsát az 1995-ben megjelent Draconian Times albumuk idején érték el. Ekkor már Lee Morris dobolt az együttesben.

Az 1997-es One Second lemezen új irányba fordult a Paradise Lost, amikor beemelték hangzásukba az elektronikus zenékre jellemző gépi effekteket, loopokat és hangmintákat, nagy csalódást okozva ezzel a korai éra rajongóinak, de egyben újakat is toborozva. Az EMI-nál megjelent következő albumon (Host, 1999) még tovább léptek ebbe az irányba és a gitárok szinte teljesen eltűntek a dalokból. Azóta lemezről lemezre fokozatosan hoznak vissza egyre többet régi énjükből. A 2007-es In Requiem című albumukat (amely már a Century Medianál jelent meg) a kritikusok az 1993-as Icon c. klasszikus Paradise Lost lemezhez hasonlították. A Lee Morris helyére 2004-ben érkező Jeff Singer dobos 2008-ban lépett ki az együttesből. A Paradise Lost új dobosa Adrian Erlandsson (ex-At the Gates, ex-Cradle of Filth) lett. A zenekar jelenleg új albumának felvételén dolgozik.

Tagok[szerkesztés]

Nick Holmes énekes.

Korábbi tagok[szerkesztés]

  • Matthew Archer – dobok (1988-1994)
  • Lee Morris – dobok (1994-2004)
  • Jeff Singer – dobok (2004-2008)

Kisegítő zenészek[szerkesztés]

  • Mark Heron – dobok (2008)
  • Peter Damin – dobok (2009)

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

Kislemezek, EP-k[szerkesztés]

Koncertalbumok[szerkesztés]

Válogatásalbumok[szerkesztés]

Videók[szerkesztés]

VHS

DVD

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Paradise Lost
A Wikimédia Commons tartalmaz Paradise Lost témájú médiaállományokat.