Coromotói Miasszonyunk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Coromotói Mária
A Coromotói Szűz szobra Guanaréban.

A Coromotói Miasszonyunk (spanyolul Nuestra Señora de Coromoto,) más néven a Coromotói Szűz (Virgen de Coromoto) Szűz Mária egyik jelenése. 1950-ben Venezuela védőszentjévé nyilvánították.

A jelenés[szerkesztés]

Amikor 1591-ben megalapították Guanare városát (Portuguesa állam fővárosa), a helyi, Cospes nevű indiántörzs az északi őserdőbe menekült. Ezután kezdődött a terület keresztény hitre térítése. Szűz Mária először az erdőben jelent meg, ahová az indiánok menekültek. 1652. szeptember 8-án megjelent az indiánok főnökének, Coromotónak és a feleségének, és saját nyelvükön így szólt hozzájuk: „Menjetek el a fehér házba és kérjétek meg őket, hogy öntsenek vizet a fejetekre, hogy a mennyországba jussatok”, majd megkérte a főnököt, hogy egész törzsét kereszteltesse meg. A hagyomány szerint oromoto főnök beszélt látomásáról don Juan Sánchez encomanderónak, és elmondta, hogy miután nyolc napig tanulmányozzák a katekizmust, az egész törzs készen állna felvenni a keresztséget. Számos indián megkeresztelkedett, de a főnök nem, mert félt, hogy az új vallás nem ismeri el főnöknek. Az erdőbe menekült, de a Szűz újra megjelent neki. A főnök haragjában felemelte kezét, hogy távozásra késztesse. Ennek a jelenésnek fizikai bizonyítéka egy farostokból kialakult jel, amit megtaláltak és jelenleg a Coromotói Miasszonyunk Nemzeti Szentélyében őriznek.

Coromoto visszatért Guanaréba, és elmondta, hogy mérgeskígyó marta meg. A halálán volt, ezért kérte, hogy kereszteljék meg, amire sor is került, a Barinas régióban. Ezután hirdetni kezdte a kereszténységet és a többi, irányítása alá tartozó indiánt is megkérte, hogy keresztelkedjenek meg, aki még nem tette. Coromoto főnök, keresztény nevén Angel Custodio („őrangyal”) magas kort ért meg.

1950-ben XII. Pius pápa Venezuela védőszentjévé nyilvánította a Coromotói Szüzet. II. János Pál pápa is látogatást tett a guanarei szentélyben, XVI. Benedek pápa pedig kisebb bazilika rangjára emelte a Nemzeti Szentélyt.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Coromotói Miasszonyunk témájú médiaállományokat.