Collingwood Football Club

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Collingwood Football Club, hivatalos becenevén The Magpies (A Szarkák) ausztrál futball (ausztrál szabályú futball) klub Ausztráliában, amely az első ligás bajnokságban, az Ausztrál Futball Ligában (Australian Football League, AFL) játszik. A klub 14-szer volt ausztrál bajnok (ez a 3. legtöbb a klubok közt), legutóbb 2010-ben.

Az 1892-ben alapított klub eredetileg Melbourne munkások lakta Collingwood külvárosának csapat volt, de edző és adminisztrációs központja ma már Goscg Paddockban és a Lexus Centre-ben van, a melbourne-i Olimpiai Parknál. Korábbi külvárosi pályájuk helyett a Victoria Parkban 2000-től hazai pályájuk a sokkal nagyobb, százezres befogadóképességű Melbourne-i Krikett Stadion (Melbourne Cricket Ground).

A klub játékosai az ausztrál szarka színeit jelképező, függőlegesen fekete-fehér csíkos trikóban játszanak, amelyet szarkaembléma díszít és a Floreat Pica latin felirat (Éljenek a Szarkák).[1]

Hagyományos melbourne-i riválisai az Essendon,[2] a Richmond és a Carlton,[3] akikkel mindig nagy a versengés. Ehhez a rivalizáláshoz csatlakoztak más victoriai csapatok is, mint a Port Adelaide és a Brisbane, de a Collingwoodé maradt az a „hírnév”, hogy ez az „a csapat, amelyet mindenki imád utálni.[4]

A Collingwood hagyományosan jóval a victoriai átlag feletti nézőtömeget vonz. 1970-ben 121 696 néző látogatott el a Collingwood-Carlton nagydöntőre, beállítva a futball nézőrekordját Ausztráliában (beleértve nem csak az ausztrál szabályú futballt).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A "Pica" szó szerint az európai szarkát jelenti, de a klub állata az ausztrál szarka, amely a Cracticus nemhez tartozik és nem közeli rokona az európai szarkának.
  2. Another classic Sheedy moment. [2009. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 17.)
  3. Richmond – Sleeping Giants of the AFL. [2009. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 17.)
  4. Hall trains and is ready for Pies

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Collingwood Football Club című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]