Citizendium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Citizendium egy online elérhető, Wiki-szoftvert használó közösségileg szerkesztett lexikon és az ennek létrehozására 2006-ban alakult projekt, amely egy másik hasonló vállalkozás, a Wikipédia kiváltására jött létre. Működése a Wikipédiához hasonló, ám nem engedi meg, hogy szerkesztői bejelentkezés nélkül és álnéven dolgozzanak. Elődjével ellentétben kiemelt szerepkört hozott létre az egyes területeken jártas szakértőknek.

A projekt létrehozója és vezetője Larry Sanger, a Wikipédia társalapítója, és korábban annak elődjének tekinthető Nupedia főszerkesztője, majd később a szintén hasonló vállalkozás, a Digital Universe egyik vezetője.

A Citizendium készülő tartalmát 2007. március 25-én tették a nyilvánosság számára is elérhetővé. Jelenleg csak angol változata működik, de célja más nyelvek támogatása is. Az üzemeltető Citizendium Alapítványt a Tides Center nonprofit szervezet működteti.

A Citizendium tartalma a Creative Commons Nevezd meg! Így add tovább! 3.0 licence alapján használható fel, azaz a forrás megnevezésével szabadon terjeszthető.[1]

Működés, szerkesztési elvek[szerkesztés]

A Citizendium – akárcsak elődje, a Wikipédia – együttműködő önkéntesek közös munkájával az interneten fejleszti szócikkeit. A Wikipédiától eltérően minden közreműködője köteles (és jogosult) saját, valódi nevén szerkeszteni.

Egy másik különbség, hogy a Citizendiumban a lapoknak két változata:

  • egy „jóváhagyott” (approved) és
  • egy munkaváltozata létezhet.

A lapokat egy csoport véleményezi, és a megfelelőnek találtakat jóváhagyja. Az olvasók ezt a rögzített változatot látják mindaddig, amíg a háttérben továbbfejlesztett munkaváltozatot ismét jóvá nem hagyják.

A legtöbb résztvevőnek státusza „szerző” (author); a „szerkesztő” (editor) címet egy-egy téma szakértői kapják meg. A Citizendium célja, hogy a tartalmat laikusok és a szakértők közös együttműködésével, úgynevezett „enyhe szakértő támogatással”[2] fejlessze.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. An explanation of the Citizendium license citizendium.org, 2007. december
  2. „gentle expert guidance”

További információk[szerkesztés]