Citizendium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Citizendium
Vállalkozás típusa
Oldal típusa
Elérhető nyelv(ek)angol
Alapítva2006. október
TulajdonosLarry Sanger
AlapítóLarry Sanger
URLwww.citizendium.org
Alexa-helyezés200 612 (2017. november 29.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Citizendium témájú médiaállományokat.
Larry Sanger, a Citizendium alapítója és volt főszerkesztője

A Citizendium egy online elérhető, Wiki-szoftvert használó közösségileg szerkesztett lexikon és az ennek létrehozására 2006-ban alakult projekt, amely egy másik hasonló vállalkozás, a Wikipédia kiváltására jött létre. Működése a Wikipédiához hasonló, ám nem engedi meg, hogy szerkesztői bejelentkezés nélkül és álnéven dolgozzanak. Elődjével ellentétben kiemelt szerepkört hozott létre az egyes területeken jártas szakértőknek.

A projekt létrehozója és vezetője Larry Sanger, a Wikipédia társalapítója, és korábban annak elődjének tekinthető Nupedia főszerkesztője, majd később a szintén hasonló vállalkozás, a Digital Universe egyik vezetője.

A Citizendium készülő tartalmát 2007. március 25-én tették a nyilvánosság számára is elérhetővé. Jelenleg csak angol változata működik, de célja más nyelvek támogatása is. Az üzemeltető Citizendium Alapítványt a Tides Center nonprofit szervezet működteti.

A Citizendium tartalma a Creative Commons Nevezd meg! Így add tovább! 3.0 licence alapján használható fel, azaz a forrás megnevezésével szabadon terjeszthető.[1]

A Citizendium aktív szerkesztőinek száma 2008 első negyedévében érte el a maximumát, azóta csökken. 2011. október 27-én a portálnak 100-nál kevesebb aktív felhasználója volt.[2] 2017 novemberében 16 938 szócikkel rendelkezett, amelyből 160 érte el a szerkesztői jóváhagyást, és ebben az időben körülbelül 5 aktív felhasználó végzett havonta legalább 1 szerkesztést.[3] Utolsó vezető szerkesztője Anthony Sebastian volt,[4] a poszt 2016-os megüresedéséig.

Működés, szerkesztési elvek[szerkesztés]

A Citizendium – akárcsak elődje, a Wikipédia – együttműködő önkéntesek közös munkájával az interneten fejleszti szócikkeit. A Wikipédiától eltérően minden közreműködője köteles (és jogosult) saját, valódi nevén szerkeszteni.

Egy másik különbség, hogy a Citizendiumban a lapoknak két változata:

  • egy „jóváhagyott” (approved) és
  • egy munkaváltozata létezhet.

A lapokat egy csoport véleményezi, és a megfelelőnek találtakat jóváhagyja. Az olvasók ezt a rögzített változatot látják mindaddig, amíg a háttérben továbbfejlesztett munkaváltozatot ismét jóvá nem hagyják.

A legtöbb résztvevőnek státusza „szerző” (author); a „szerkesztő” (editor) címet egy-egy téma szakértői kapják meg. A Citizendium célja, hogy a tartalmat laikusok és a szakértők közös együttműködésével, úgynevezett „enyhe szakértő támogatással”[5] fejlessze.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. An explanation of the Citizendium license Archiválva 2007. december 25-i dátummal a Wayback Machine-ben citizendium.org, 2007. december
  2. Lee, Timothy B.: Citizendium turns five, but the Wikipedia fork is dead in the water. Ars Technica. (Hozzáférés: 2011. október 27.)
  3. "Welcome to Citizendium", Citizendium. Retrieved 2017-11-21, and "Statistics", Active users (Users who have performed an action in the last 30 days), Citizendium. Retrieved 21 November 2017.
  4. [Citizendium-l New Managing Editor and reduced Council sizes]. The Mail Archive, 2012. július 1. [2016. május 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 1.)
  5. „gentle expert guidance”

További információk[szerkesztés]