Ciklikus konjugált

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Legyen K véges test, és R ≤ K ennek egy részteste (tehát K|R, azaz K az R egy bővítése). Tehát az elem ciklikus konjugáltjai . Természetesen mivel d-1 általában nagyobb (egészen pontosan, ha c a ciklikus rend, c|d teljesül, ld. itt), mint a ciklikus rend, ezért a ciklikus konjugáltak nem mind különböző elemek.

Ha a ciklikus asszociáltak olyan véges sorozatát vesszük, mely – kivételesen a 0-t is a szóba jövő indexek közé számítva – az első db. indexű asszociáltat tartalmazza, akkor az R résztestre vonatkozó ciklikus konjugáltakról (röviden konjugáltakról) beszélünk.

Konjugált és karakterisztikus polinom[szerkesztés]

Az a∈K elem R≤K résztestére vonatkozó (ciklikus) konjugált polinomjának nevezzük az alakú elsőfokú polinomokat (tehát azokat az elsőfokú, 1 főegyütthatójú vagyis főpolinomokat, melyek konstans tagja az elem egy R-re vonatkozó konjugáltja).

Az elem R résztestre vonatkozó karakterisztikus polinomjának a konjugált polinomok szorzatát nevezzük (pontosabban ezek sorozatának szorzatát, hiszen mivel a konjugált elemek nem különbözőek, ezért a konjugált polinomok sem, valójában mindegyik dg(K|R)/cR(a)-szor szerepel a szorzatban):

.

Tehát (alternatív definíció) ez az a K[x]-beli polinom, melynek K-beli gyökei pontosan az a elem ciklikus konjugáltjai.

A karakterisztikus polinom az elem minimálpolinomjának hatványa, ha e polinom , akkor (figyelembe véve, hogy m[x] irreducibilis R-ben, ezért foka K-beli gyökének, a-nak ciklikus rendje) .

Belátható (például az előbbi megállapításra alapozva), hogy e polinom minden együtthatója R-beli, vagyis ez egy R test feletti (R[x]-beli) polinom. Speciális esetként az a elem konjugáltjai összege és szorzata is együtthatója e polinomnak, tehát egy elem R-re vonatkozó konjugáltjainak összege és szorzata R-beli.

Elem nyoma[szerkesztés]

Az elem R≤K résztestére vonatkozó nyoma ciklikus konjugáltjainak összege:

.

(A Tr rövidítés az angol trace = nyom szóból keletkezett. Használatos még az SR(a) jelölés is, ez a német Spur = nyom szó kezdőbetűje).

Ha R a K test prímteste, akkor abszolút nyomról, röviden csak nyomról beszélünk.

A nyom fontosabb tulajdonságai, ha a,b∈K és α∈R:

  1.  ;
  2.  ;
  3.  ;
  4.  ;
  5. A TrR(x) : K→R függvény a K test R-re való lineáris leképezése.
  6. Ha K|R|S, és , akkor (Láncszabály).

Források[szerkesztés]