Cikkjelölt:Német nyelv Namíbiában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
német nyelvű táblák, utcák és üzletek Namíbiában
Namíbia német nyelvű terület Afrikában
német nyelvű város tábla
város táblák, iskolák neve, üzletek és írodák neve német nyelven kiírva

Namíbiát a Német birodalom fedezte fel, Namíbia többnyelvű ország, ahol a német nemzeti nyelv, amelyet fekete Namíbiaiak többnyire első vagy második nyelvként beszélik, Namíbiában a német nyelv hivatalos státuszt élvez.[1]

A németet egy germán nyelvet különösen széles körben használják Namíbia középső és déli részén, és 1990-ig az akkori Délnyugat-Afrika három hivatalos nyelvének egyike volt az afrikaans és az angol mellett. Valamint Allgemeine Zeitung című német namíbiai lap a honlapján második vagy harmadik nyelvként ismeri a német nyelvet. A német nyelv az afrikaans nyelvvel való hasonlóságából profitál, és kiemelkedő szerepet tölt be az idegenforgalomban és az üzleti szektorban. Számos namíbiai természeti adottság, helység és utca német nevet visel.[2]


Kúltura[szerkesztés]

Utcanevek

Windhoek-ben, Swakopmund-ban, Keetmanshoop-ban, Grootfontein-ben, Lüderitz-ben és a további Namibiai városokban az utcák nevei németül vannak kí írva „Str.”-re végződnek, ami a német Schtraße szabványos rövidítése, nagy részei Namibiának a német birodalom idökben lett kiépítve.

A német nyelvet mindennapi kommunikációra használják Namibiában; Iskolákban, templomokban, gazdaságban, kereskedelemben, irodalomban, rádióban és televízióban, Hitradióban, Szateliten, médiában, fórumokon és újságokban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Deutsch in Namibia. Beilage der Allgemeinen Zeitung, 2007. július 18. [2008. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 23.)
  2. Stefan Fischer: Erhalt von Deutsch "fraglich". Archiválva 2011. december 2-i dátummal a Wayback Machine-ben. In: Allgemeine Zeitung. 13. September 2010.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a German language in Namibia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.