Ugrás a tartalomhoz

Cikkjelölt:Használatközpontú tervezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A használatközpontú tervezés egy olyan felhasználói felület tervezési megközelítés, amely a felhasználói szándékokra és használati mintákra összpontosít. Elemzi a felhasználókat a rendszerekhez kapcsolódó szerepeik alapján, és absztrakt (lényegi) használati eseteket alkalmaz a feladatok elemzéséhez. A vizuális és interakciós tervezést olyan absztrakt prototípusokból származtatja, amelyek a felhasználói szerepek és feladatok megértésén alapulnak.

A használatközpontú tervezést Larry Constantine és Lucy Lockwood vezette be. Az elsődleges hivatkozás a könyvük.[1]

A használatközpontú tervezés módszerei[szerkesztés]

A használatközpontú tervezés nagyrészt formális, absztrakt modelleken alapul, mint például a felhasználói szerepkörök közötti interakció modelljein, az UML munkafolyamat-modelleken, valamint a feladateset és szerepprofilokon. A használatközpontú tervezés támogatói az absztrakt modellezés mellett érvelnek, míg sok tervező valósághű személyiségeket, forgatókönyveket és nagy hűségű prototípusokat használ. A technikákat különösen sikeresen alkalmazták összetett szoftverprojektekben, amelyek egy része esettanulmányokban is beszámolt. [2]

A használatközpontú tervezés és tevékenységközpontú tervezési megközelítés[szerkesztés]

Számos közös jellemzője van a tevékenységközpontú tervezéssel. Inkább a felhasználók tevékenységével foglalkozik, de nem önmagában a felhasználókkal. Constantine (2006) egy integrált keretrendszert mutat be, ahol a használatközpontú tervezés modelljeit a tevékenységelmélet fogalmaival gazdagítják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Constantine and Lockwood (1999); see also Constantine (1996)
  2. See, for example, Windl (2002) and Strope (2003)

Források[szerkesztés]

  • Constantine L. Tevékenységmodellezés: A tevékenységelmélet pragmatikus integrációja felé a használat-központú tervezéssel, 2006
  • Constantine L. és Lockwood, L. "Struktúra és stílus felhasználói felületek használati eseteiben." M. van Harmelan, Szerk. , Objektummodellezés és felhasználói felület tervezés. Boston: Addison-Wesley, 2001.
  • Constantine L. és Lockwood, L. Használati szoftver: Gyakorlati útmutató a használat-központú tervezés alapvető modelljéhez és módszereihez. Reading, MA: Addison-Wesley, 1999. (Orosz fordítás 2004, kínai fordítás 2004, japán fordítás 2005.)
  • Constantine, L. „Használat-központú szoftverfejlesztés: új modellek, módszerek és mérőszámok”. In Purvis, M. (szerk.) Software Engineering: Education & Practice. Los Alamitos, CA: IEEE Computer Society Press, 1996.
  • Constantine, L. „Alapvető modellezés: Felhasználói felületek használati esetei. ” ACM Interactions, 2 (2): 34-46, 1995. április.
  • Strope, J. (2003) „A felhasználói teljesítmény áttöréseinek tervezése.” In L. Constantine, szerk. , Performance by Design: Proceedings of forUSE 2003, the Second International Conference on Usage-Centered Design. Rowley, MA: Ampersand Press.
  • Windl, H. (2002) „Győztes tervezése: STEP 7 lite létrehozása használat-központú tervezéssel.” In L. Constantine, szerk. , forUSE 2002: Proceedings of the First International Conference on Usage-Centered Design. Rowley, MA: Ampersand Press.

További információk[szerkesztés]