Children of Bodom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Children Of Bodom
A Children Of Bodom logója
A Children Of Bodom logója
Masters of Rock 2007 - Children of Bodom - 08.jpg
Információk
Eredet Finnország, Espoo
Aktív évek 1993 – napjainkig
Műfaj Dallamos death metal
Kiadó Nuclear Blast, Spinefarm, Century Media
Tagok
Alexi Laiho

Janne Wirman
Henkka Seppälä
Jaska Raatikainen
Korábbi tagok
Alexander Kuoppala
Jani Pirisjoki
Samuli Miettinen
Roope Latvala

A Children Of Bodom weboldala

A Children Of Bodom egy dallamos death metal együttes, mely Finnországban, Espooban alakult meg.

A kezdetekben a power metal felé mutatott a zene, mostanság azonban a dallamos death metal-hoz van a legközelebb a stílusuk. Ettől függetlenül maradtak vonások, a technikás gitár, illetve szintetizátor szólók. A Bodom szövegei angolul íródtak, halál, „kaszás halál”, személyes érzelmek, háború és a Bodom-tó története a legfőbb témáik. Néhány albumon találhatunk ellenséges dalokat, ezeket többnyire a régi rajongóknak írták (You´re Better Off Dead, In Your Face, Hatebreeder, Warheart, stb…).

Korai évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bandát 1993-ban alapította egy gitáros, Alexi „Wildchild” Laiho és egy dobos, Jaska Raatikainen, IneartheD néven. Már régóta ismerték egymást, mindketten heavy metal együtteseket szerettek, mint Entombed, Stone, Obituary. Miután egy basszusgitáros (Samuli Miettinen) és később (Tordai Hiláriusz) a szólógitáros csatlakoztak hozzájuk, elkészítették első demójukat, az Implosion of Heavent. Samuli játszotta a vezető szerepet az együttesben, ő írta a szövegeket is, de 1995-ben a családja az USA-ba költözött, így lehetetlenné téve további együttműködését a bandával. A második demóban még besegített (Ubiquitous Absence of Remission). Ebben már szintetizátor is volt, amin felváltva játszottak. A szövegek írását Alexi és Hili (Hiláriusz) vették át.

Jaska ebben az időszakban találkozott Alexander Kuoppalával, egy gitárossal. Nem sokkal, miután elkészült a második demó, Alexander is csatlakozott hozzájuk, ő vette fel a ritmusgitáros szerepét.

Az új basszusgitáros Henkka "Blacksmith" Seppälä, akit Alexi és Jaska az iskolából ismert. Gitáron kívül Henkka még a vokál szerepét is vállalta. Az együttes egy billentyűst is bevett, Jani Pirisjokit. Mindketten 1996-ban csatlakoztak az IneartheD-hez.

Ezzel az új felállással elkezdték a harmadik demó készítését (Shining). A kiadók nem mutattak érdeklődést a demó iránt, utolsó lehetőségként belekezdtek egy saját kiadású album készítésébe, ami merész vállalkozásnak bizonyult, mivel egyikőjüknek se volt sok pénze.

Alexi jó szintetizátorost szeretett volna, de Pirisjoki nem bizonyult annak, ezért “kirúgták” az együttesből. Helyére Jaska egy barátja, egy tehetséges zongorista, Janne "Warman" Wirman került.

Janne tökéletesen pótolta a hiányt, ami kellett ahhoz, hogy egy jó együttes legyen az IneartheD. 1997-ben sikeresen kiadták az első lemezüket, Something Wild címen. Nem sokkal, miután aláírták a szerződést, a Spinefarm Records igazgatója egy szerződést ajánlott a bandának.

Ahhoz, hogy megköthessék a szerződést, egy új névre volt szükségük. Ehhez egy telefonkönyvet használtak, abban kerestek egy jó nevet. A Lake Bodomhoz érve rájöttek, hogy ez tökéletes választás lenne a tó története miatt. Így aztán kisebb megbeszélés után a Children Of Bodom mellett döntöttek.

Something Wild[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A lemez kiadása előtt, 1997-ben egy sikeres együttessel koncerteztek, a Dimmu Borgirral. Sikeresnek minősültek, más kiadók is ajánlottak nekik szerződést. Az album kiadásának hivatalos ideje 1997 novembere, továbbá készült egy videó, a Deadnight Warrior című számhoz.

Az első turnéjuk 1998 februárjában kezdődött. Janne ebben az időszakban végezte el az iskolát, ezért Erna Siikavirta helyettesítette. Hónapokkal később kijött két új számuk (Children Of Bodom, Towards Dead End). Augusztusban élőben adták elő a Forevermore (később Downfall) című számot, Oroszországban.

Második turnéjuk szeptemberben kezdődött, itt Alexi barátnője, Kimberly Goss játszott a billentyűkön. A turné végén Kimberly meghívta Alexit a Sinergybe.

Hatebreeder és Follow The Reaper[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Második, Hatebreeder című lemezüket 1998 vége és 1999 eleje között vették fel. Eredetileg a Towards Dead End címet kapta volna, de később a banda tagjai a jelenlegi cím mellett döntöttek. Az album több európai országban is a listák élére került. 1999 júliusában a Children Of Bodom három koncertet is adott Japánban a Sinergyvel, és a veterán In Flamessel együtt. Ezen koncertek közül kettőn vették föl a Tokyo Warhearts című koncertfelvételt. Következő lemezük elkészítésére a svédországi Abyss stúdióban került sor. Nyolc új dalt írtak az új albumhoz, és a stúdióban összedobtak egy kilencedik számot, melyhez Alexi improvizálta a szöveget. A szám a Kissing the Shadows címet kapta, míg a lemez címe Follow The Reaper lett.

Hate Crew Deathroll és Are You Dead Yet?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2002 februárjában a Children Of Bodom megkezdte az új dalok írását a következő, Hate Crew Deathroll című albumukhoz. A lemez 2003-ban jelent meg és három héten keresztül vezette a finn toplistákat. Ez lett a banda első aranylemeze, de később az összes albumuk elérte ezt a státuszt, a Follow the Reaper pedig platinalemez lett.

A Children Of Bodom első turnéja 2003-ban kezdődött és egészen 2004 végéig tartott. A turné során rengeteg telt házas koncertjük volt, de egy váratlan bejelentés kísérte a sikert. Alexander elhatározta, hogy kilép a Children Of Bodomból személyes okok miatt, és mindezt a a turné közepén tette, előzetes figyelmeztetés nélkül. Alexi Kai Nergaardot, a Griffin gitárosát hívta meg, de ő visszautasította a felkérést. A turné során Alexi Sinergys társa, Roope Latvala vette át helyét, aki a finn heavy metal mozgalom egyik indítójának, a Stone-nak alapítója.

A világturné sikeres befejezése után Latvala állandó tagja lett a zenekarnak. Nekiláttak elkészíteni két kislemezt a Trashed, Lost and Strungoutot, valamint az In Your Face-t. Utóbbin szerepel Britney Spears Oops!…I did it again című számának feldolgozása, melyet viccből készítettek el. 2005 végén megjelent az Are You Dead Yet?, melynek stílusa eltért az addigi munkákétól. Egyszerűbb, keményebb gitárdallamok kerültek az eddigi hangzásvilághoz. A rajongók reakciói eltérőek voltak ezzel kapcsolatban, de ez a lemez a zenekar legsikeresebb albuma lett.

A banda új DVD-je, a Chaos Ridden Years – Stockholm Knockout Live 2006. október 10-én került a boltok polcaira. Főleg a február 5-i stockholmi koncert anyagaiból, több mint 90 percnyi élő felvétel, valamint az összes videoklip megtalálható rajta, kivéve a Needled 24/7-höz tartozó.

2006 júniusában megkezdődött a COB eddigi legnagyobb turnéja, a The Unholy Alliance. A turnén részt vett a Slayer, In Flames, Lamb of God, Mastodon, Thine Eyes Bleed. Júniusban és júliusban az USA-ban, októberben és novemberben pedig Európában koncerteztek.

2006 novemberében a Bodom egy észak-amerikai turnén vett részt az Amon Amarth, a Sanctity és a Gojira együttes társaságában.

Blooddrunk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az album neve Laiho alkoholproblémáiból ered, jelentése: Vérrészegség.

A banda a Gigantour 2008 North American Touron fellépett a Megadethszel, az In Flamesszel, a Job for a Cowboyjal, valamint a High on Fire-rel. Majd a Wacken Open Air 2008-on is felléptek az Iron Maidennel, a Sonata Arcticával és az Avantasiával.

Érdekes tények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A Bodom jelképe a „Kaszás Halál” (Grim Reaper), akit Roynak neveztek el.
 • Gyakran hívják magukat a „Hate Crew”-nak.
 • Ritkán jelenítik meg a szövegeiket az albumok borítóin, inkább a hallgatóra bízzák a megfejtésüket.
 • Az interneten elterjedt két ál-COB-feldolgozás, az Iron Maidentől a The Trooper, illetve az Europe-tól a The Final Countdown. A The Troopert a Sentenced, a The Final Countdownt a Norther dolgozta fel.
 • Az eredeti Something Wild albumon volt egy rejtett 8. szám, a Bruno the Pig. 11 másodperces csönd az egész.
 • A Something Wild albumon van egy rejtett szintetizátorszóló, amelyet Alexi játszik.

Tagok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Alexi "Wildchild" Laiho – ének, gitár
 • Janne "Warman" Wirman – szintetizátor
 • Henkka "Blacksmith" Seppala – basszusgitár
 • Jaska Raatikainen – dob

Volt tagok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Alexander Kuoppala – ritmus gitár
 • Jani Pirisjoki – szintetizátor
 • Samuli Miettinen – gitár
 • Erna Siikavirta – szintetizátor

Roope Latvala - ritmus gitár

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Children of Bodom témájú médiaállományokat.