Charlotte van Pallandt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charlotte van Pallandt
I. Julianna holland királynő átadja Charlotte van Pallandtnak a Singer-díjat
I. Julianna holland királynő átadja Charlotte van Pallandtnak a Singer-díjat

Született1898. szeptember 24.
Arnhem
Meghalt1997. július 30. (98 évesen)
Noordwijk
SírhelyOud Eik en Duinen
Nemzetiségeholland
IskoláiEaling Art College, London
Académie Ranson, Párizs
Mestere(i)Albert Roelofs
André Lhote
Toon Dupuis
Charles Malfray
A Wikimédia Commons tartalmaz Charlotte van Pallandt témájú médiaállományokat.

Charlotte van Pallandt (Charlotte Dorothée Pallandt bárónő) (Arnhem, 1898. szeptember 24.Noordwijk, 1997. július 30.) holland szobrászművész.

Élete[szerkesztés]

Schaarsbergenben töltötte gyermekkorát. 1913-ban Hágába költözött a család, Charlotte-ot Londonba küldték az Ealing Art College-be. A művészeti iskola befejezése után 1918-ban Hágában vett rajzórákat Albert Roelofs festőtől és tagja lett a Pulchri Studiónak. 1919-ben férjhez ment Adolph Joachim Zeyger grófhoz. Bernben éltek, de a gyermektelen házasság válással végződött 1924-ben.

Charlotte 1926-ban barátnőjével Párizsba utazott. Anonimitásban élt, hogy semmiben ne gátolta őt nemesi származása. Ott határozta el, hogy művész lesz. Nagy hatással volt rá André Lhote kubista festő. Egy év után mégis megszakította kurzusát Lhote-nél, mert attól félt, hogy túlságosan a festő hatása alá kerül.

Visszatért Hágába, és Toon Dupuis belga szobrász műtermében dolgozott. 1928-ban itáliai utazása alatt találkozott Charles Despiau és Charles Malfray francia szobrászművészekkel. Ők is azt javasolták, hogy a szobrászatot válassza. Abbahagyta a festést, és Amszterdamban dolgozott. 1935-ben Párizsban Paul Ranson akadémiáján Malfray tanítványa lett. 1937-ben Párizsban a világkiállításon unokaöccséről készült fejszobra második díjat nyert.

A második világháború kitörésekor visszament Hollandiába, 1941-ben amszterdami műtermében találkoztak a szobrászművészek. Egyikük ajánlotta Truus Trompert aktmodellt, akiről több aktszobrot készített. 1948-ban első kiállítása a Santee Landweer amszterdami galériában nyílt meg, és 50 éves korában sikerült az áttörés.

1953-ban Julianna királynőről készített két szoborportrét. 1958-ban ő képviselte Hollandiát a velencei biennálén, és neki ítélték a kritikusok díját. 1966-ban megbízást kapott, hogy készítse el Vilma holland királynő monumentális szobrát, melyet 1968-ban Rotterdamban avattak fel.

1997. július 30-án hunyt el 98 éves korában.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]