Charlotte Buff

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charlotte Buff
Charlotte Kestner, szül. Buff, Johann Heinrich Schröder pasztellje
Charlotte Kestner, szül. Buff, Johann Heinrich Schröder pasztellje
SzületettCharlotte Sophie Henriette Buff[1]
1753. január 11.[2][3][4][5]
Lottehaus[6]
Elhunyt1828. január 16. (75 évesen)[2][3][4][5]
Hannover[1]
Állampolgárságaporosz
HázastársaJohann Christian Kestner
Gyermekei
  • August Kestner
  • Hermann Kestner
  • Georg Kestner
  • Hermann Kestner
  • Carl Kestner
  • Eduard Kestner
  • Wilhelm Georg Conrad Arnold Kestner
  • Charlotte Kestner
  • Klara Kestner
SzüleiMagdalena Ernestine Feyler
Heinrich Adam Buff
Foglalkozásaíró
SírhelyeGartenfriedhof (233)
A Wikimédia Commons tartalmaz Charlotte Buff témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Charlotte Buff

Charlotte Sophie Henriette Buff (Wetzlar, 1753. január 11.Hannover, 1828. január 16.) volt az a német nő, akiről Johann Wolfgang von Goethe Lotte alakját mintázta „Az ifjú Werther szenvedései” című művében.

Élete[szerkesztés]

Heinrich Adam Buff (1711–1795) tiszttartó és Magdalena Ernestina Feyler (1731–1771) tizenhat gyermeke közül másodikként született. 1768-ban Johann Christian Kestner jegyese lett, de csak 1773. április 4-én kötöttek házasságot. A férfi 1767-től a wetzlari bíróságon volt titkár, később Hannoverben udvari tanácsos és helyettes levéltáros. A házaspárnak 12 gyermeke született.

Goethe 1772-ben joggyakornokként járt Wetzlarban, ahol egy táncmulatságban ismerte meg Lottét. Június 9-én Goethe wetzlari nagynénje, Lange asszony, bált rendezett a szomszédos falu, Volpertshausen vadászlakában, valószínűleg Charlotte nővére, Karoline Buff születésnapja alkalmából. (Karoline és Lange asszony fia eljegyzés előtt álltak.) A bálon Goethe Charlotte Buff kísérője volt, noha ebben az időben a tizenhét éves Johannette Lange körül forgolódott. Amint azonban Goethe megismerte Charlottét, elfelejtette Johannettét, annyira elvarázsolta Lotte megjelenése és nyílt modora. Ahogy a Werther-ben megírta, egész este vele táncolt.

A Werthertől eltérően azonban nem a bál napján, hanem a következő napon történt az az jelenet a wetzlari Buff-házban, amelytől Goethe annyira izgalomba jött. Amikor Goethe odaért, Lotte éppen kenyeret vágott a testvéreinek. Goethe így írta le az élményt a Werther-ben:

Milyen gyönyörűség volt a lelkemnek őt a kedves, vidám gyerekeknek, nyolc testvérének körében látni!
Szabó Lőrinc fordítása

Édesanyja egy évvel előbb bekövetkezett korai halála miatt Lotte vezette az apai háztartást és gondoskodott kilenc kisebb testvéréről. Lotte ugyan a második legidősebb lány volt a családban, de alkalmasabb volt erre a felelősségteljes tisztségre, mint nővére, Karoline. Goethe és Lotte testvérei szintén jól megértették egymást. Kestnerrel, Charlotte jegyesével is jó viszonyt ápolt ennek visszatérése után, a Wertherben azt állította, hogy Lotte után Albert volt számára a legkedvesebb. Goethét annyira nyomasztotta a Lottéhoz fűződő kapcsolat kilátástalansága, hogy szeptember 11-én elhagyta Wetzlart és levélben vett búcsút a jegyespártól. Az elválás irodalmi feldolgozása a Werther-regény.

Charlotte sírja Hannoverben

Charlotte 1773-ban férjhez ment Kestnerhez és Hannoverbe költöztek. A Kestner-házaspár és Goethe továbbra is leveleztek, és amikor 1774 őszén a Werther megjelent, az író küldött nekik egy példányt. A szereplők az íróhoz fűződő barátságuk elárulásaként fogadták a regényt és a jó kapcsolat Goethe többrendbeli magyarázkodása ellenére sem állt helyre. Charlotte utóbb nem vette zokon, hogy Werther Lottéjaként ismerik fel, Kestner azonban semmi esetre sem akart a regénybeli Albert lenni.

Kestneréknek nyolc fiú- és négy leánygyermeke született, az elsőnek Goethe lett a keresztapja. Charlotte okosan és jó kedéllyel vezette a népes háztartást. Miután férje 1800-ban meghalt, Charlotte lett a szerteszóródott család központja, és aktívan részt vett gyermekei boldogulásában. Goethével levélben tartotta a kapcsolatot és rábírta, hogy segítségére legyen fiainak, többek között August Kestnernek. 1816 szeptemberében Charlotte néhány hétre Weimarba utazott férjezett húgához, és ott találkozott Goethével. A találkozás azonban csak formális volt, és nem ismétlődött meg. Ezt a találkozást örökítette meg némi írói szabadsággal Thomas Mann az 1939-ben megjelent Lotte Weimarban című regényében.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2023. december 27.)
  2. a b angol, https://d-nb.info/gnd/118638076/about/lds, Német Nemzeti Könyvtár, 2023. december 27.
  3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b GeneaStar (francia nyelven). (Hozzáférés: 2023. december 27.)
  6. denkXweb (német nyelven). (Hozzáférés: 2023. december 27.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Charlotte Buff című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Maurer, Doris. „Nur ein einziger Kuss” (német nyelven). Die Zeit 2003 (3). [2005. november 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 15.)  

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Charlotte Buff
A Wikimédia Commons tartalmaz Charlotte Buff témájú médiaállományokat.