Charlie angyalai (televíziós sorozat, 1976)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charlie angyalai
(Charlie's Angels)
Jaclyn Smith, Farrah Fawcett és Kate Jackson, az első évad angyalai
Jaclyn Smith, Farrah Fawcett és Kate Jackson, az első évad angyalai
Műfaj
 • bűnügyi televíziós sorozat
 • televíziós dráma

Alkotó Ivan Goff
Főszereplő

Ország Amerikai Egyesült Államok
Évadok 5
Epizódok 110
Gyártás
Producer Aaron Spelling
Forgalmazó Sony Pictures Television
Sugárzás
Eredeti adó American Broadcasting Company
Eredeti sugárzás 1976. szeptember 22. – 1981. június 24.
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Charlie angyalai témájú médiaállományokat.

A Charlie angyalai (eredeti címe: Charlie's Angels) eredetileg 1976–1981 között az Amerikai Egyesült Államokban bemutatott, öt évadból és összesen 115 részből álló, amerikai bűnügyi tévésorozat. A Magyar Televízió többször is műsorára tűzte, az első három évadot DVD-n is kiadták.

Cselekmény[szerkesztés]

A három, rendőrakadémiát végzett vonzó leányzó, Sabrina Duncan (Kate Jackson), Jill Munroe (Farrah Fawcett), valamint Kelly Garrett (Jaclyn Smith), a Charles Townsend Ügynökség Los Angeles-i irodája magánnyomozóiként dolgoznak. A gazdag, titokzatos főnök Charlie, akivel személyesen soha nem találkoztak, ehelyett utasításait kihangosított telefonon adja nekik. A megoldást a három „angyal” támogatásával John Bosley (David Doyle), a Nyomozó Iroda főnöke abszolválja.

Érdekességek[szerkesztés]

 • Charlie hangját az eredeti angol nyelvű verzióban John Forsythe kölcsönzi.
 • A forgatókönyv koncepciója eredetileg Kate Jackson színésznőre íródott, aztán még két kolleginájára kibővítették a történeteket.
 • A sorozat sikere nemcsak a forgatókönyv eredetiségének, hanem a három vezető hölgy közreműködésének is köszönhető, akik valamiképpen a stílus, a divat, és a smink tekintetében mintái lettek az 1970-es éveknek.
 • Egy szezon után Farrah Fawcett kiszállt a sorozatból, de kötelezték arra, hogy vendégszereplőként néha megjelenjen a későbbi epizódokban. Helyét a Jill húgát alakító Cheryl Ladd (Kris Munroe) foglalta el. Kate Jackson távozása után a harmadik angyal szerepét Shelley Hack (Tiffany Welles) játszotta, de az ő szereplése is véget ért egy szezon után, és helyébe Tanya Roberts (Julie Rogers) jött. Egyedül Jaclyn Smith maradt az elejétől a végéig a sorozatban és ő még a 2003-as filmváltozatban, a Charlie angyalai - Teljes gázzal címűben is rövid cameoszerepet kapott.
 • Sztárvendégek is játszottak a sorozatban, többek között Diana Muldaur, Kim Basinger, Tom Selleck, Tommy Lee Jones, Robert Loggia, Ida Lupino, Dean Martin, Horst Buchholz, Jamie Lee Curtis, Ray Milland, Jonathan Frakes, Audrey Landers, Timothy Dalton, Kim Cattrall, Dirk Benedict és Barbara Stanwyck.
 • 1988-ban felmerült a sorozat folytatásának ötlete. Próbafelvételekre az Egyesült Államokban széleskörű castingverseny alakult ki, a tévéfelvételek végül mégis elmaradtak. A négy győztes később sikeresen csak Téa Leoni Hollywoodban című filmben szerepelhetett.
 • 2000-ben Cameron Diaz, Drew Barrymore és Lucy Liu filmje sikere azonban nem haladta meg a 2003-as Charlie angyalai - Teljes gázzal folytatásét.
 • A 2006-os Emmy Awards gálán az „Ex-Angyal” Kate Jackson, Jaclyn Smith és Farrah Fawcett ismét együtt jelent meg a színpadon, hogy adózzon a nemrégiben elhunyt Aaron Spelling producer emlékének.
 • 2011 márciusában felújították a sorozatot, amely Annie Ilonzeh, Minka Kelly, Rachael Taylor és Ramon Rodriguez főszereplésével kezdődött. Augusztus 22-én indult a közvetítés, pontosan 35 évvel azután, hogy az eredeti sorozat az ABC-nél kijött. Ugyanakkor a forgatást négy epizód után leállították a csökkenő bevételek miatt.

Crossover[szerkesztés]

A Las Vegas amerikai televíziós sorozat pilotepizódjában diplomázott Robert Urich mint Dan Tanna, ami egy úgynevezett Crossover a fikcióban, a sorozat szerencsejáték-epizódjában. Az áthallást az a tény adja, hogy Aaron Spelling volt a gyártója mindkét sorozatnak.

A Szerelemhajó című sorozat Kaland a Karib-tengeren című epizódjában, a Las Vegas televíziós sorozatból, hogy az angyal azonosítsa a műrablás fő gyanúsítottját, a Pacific Princesszen hajóútra megy. Mint vendégcsillagok jelentek meg Lauren Tewes, Fred Grandy, Bernie Kopell és Ted Lange a Szerelemhajóból.

Epizódlista[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

 • Anna Gough-Yates: Angyalok a láncon? A feminizmus és a fogyasztói kultúra, a Charlie angyalai kapcsán, in: Bill Osgerby Anna Gough-Yates (EDS.): Akció TV. Kemény Fiúk, Sima Szereplők, Dögös Csajok, London/New York (Routledge) 2001, 115-126. o. ISBN 041522621X

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Drei Engel für Charlie című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Hivatkozások[szerkesztés]