Charles Martin Hall

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charles Martin Hall
Született1863. december 6.[1][2][3][4]
Thompson Township
Elhunyt1914. december 27. (51 évesen)[1][2][3][5][4]
Daytona Beach
Állampolgárságaamerikai
SzüleiHerman Bassett Hall
Foglalkozása
Iskolái
  • Oberlin College
  • Oberlin High School
Kitüntetései
  • Perkin Medal (1911)[6]
  • National Inventors Hall of Fame (1976)
A Wikimédia Commons tartalmaz Charles Martin Hall témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Charles Martin Hall (Thompson Township, Geauga megye, Ohio, 1863. december 6.Daytona Beach, Florida, 1914. december 27.) amerikai feltaláló, üzletember és kémikus, az alumínium-gyártás kidolgozója (Hall–Héroult-eljárás). Az ALCOA alapítója.

Korai évek[szerkesztés]

Hall az ohiói Thompsonban született 1863. december 6-án. Szülei 1849-ben házasodtak össze. Házasságuk első tíz évét misszionárius munkával töltötték Jamaicán, ahol az első öt gyermekük született. 1860-ban visszatértek Ohióba. Otthon kezdte meg tanulmányait, édesanyja már korán megtanította őt olvasni. Hatéves korától apja 1840-es főiskolai kémiakönyvéből tanult. 8 éves korától egy állami iskola tanulója.

A család 1873-ban Oberlinbe költözött. Három évig tanult az Oberlini Középiskolában, majd egy évvel a főiskola előtt egy úgynevezett főiskolai előkészítő éve volt. Ez idő alatt bizonyította be kémiai tehetségét. Nővére Julia Brainerd Hall, aki szintén vegyészettel foglalkozott sokat segítette a kémiai kutatásait.[7]

Hallt a tudományos kísérletekre Frank Fanning Jewett professzor ösztönözte. 1883 és 1885 között a göttingeni egyetemen tanult. Ott találkozott Friedrich Wöhlerrel akitől egy alumíniummintát kapott.

Feltalálóként töltött évei[szerkesztés]

A kezdeti kísérletei 1881-ben kezdődtek. Sikertelenül agyagból olvasztott szénnel érintkező faszén és kálium-klorát keverésével próbált kísérletezni.

Visszavonulása és halála[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b BnF források (francia nyelven)
  4. a b Proleksis enciklopedija (horvát nyelven)
  5. Gran Enciclopèdia Catalana (katalán nyelven). Grup Enciclopèdia
  6. https://sci-america.org/awards/
  7. Paul Héroult , Charles M. Hall, and Julia Brainerd Hall (angol nyelven). Chemical Heritage Foundation. [2015. január 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 27.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Charles Martin Hall című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.