Charles Joseph Minard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charles Joseph Minard
Született1781. március 27.[1][2]
Dijon
Elhunyt1870. október 24. (89 évesen)[1][2]
Bordeaux
Állampolgárságafrancia
Foglalkozása
IskoláiÉcole polytechnique

Charles Joseph Minard aláírása
Charles Joseph Minard aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Charles Joseph Minard témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Charles Joseph Minard (Dijon, 1781. március 27.Bordeaux, 1870. október 24.) a 19. században tevékenykedő francia építőmérnök, aki jelentős mértékben hozzájárult az információs grafika fejlesztéséhez.

Minard 1796-tól az École polytechnique-en, majd az École Nationale des Ponts et Chaussées-n tanult. Építőmérnökként gát-, csato Mrna- és hídprojekteken dolgozott Európa-szerte, mielőtt 1830-ban az École Nationale des Ponts et Chaussées vezetőjévé nevezték ki. Ezt a tisztséget 1836-ig töltötte be. Ezután a Corps des Ponts et Chaussées felügyelői szerepét vállalta, és 1851-ben nyugalomba vonul.

Infografika[szerkesztés]

Minard grafikája Napóleon orosz hadjáratáról

Minard a grafikus információkommunikáció úttörője volt a mérnöki tudományok és a statisztika területén.

Legismertebb műve a Carte figurative des pertes successives en hommes de l’Armée Française dans la campagne de Russie 1812–1813, egy 1869-ben megjelent grafika, egy Sankey-diagram, amely az 1812/1813-as pusztító orosz hadjáratról szól. Az egyedi grafika – Edward Tufte „vermutlich beste Infografik aller Zeiten“ – nagyszámú változót közvetít egyetlen kétdimenziós ábrázolásban:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Charles Joseph Minard című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.