Cesare Beccaria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cesare Beccaria márki
Cesare Beccaria.jpg
Született 1738. március 15.
Milánó
Elhunyt 1794. november 28. (56 évesen)
Milánó
Gyermekei Giulia Beccaria
Foglalkozása
Iskolái Paviai Egyetem (jogászdoktor)
Halál okaagyi érkatasztrófa
Sírhelye Mojazza Cemetery
A Wikimédia Commons tartalmaz Cesare Beccaria márki témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Cesare Beccaria, márki (Marchese de Bonensena) (Milánó, 1738. március 15. – Milánó, 1794. november 28.) olasz jogtudós, író, publicista, a modern büntetőjog és a felvilágosodás jelentős alakja.

Életpályája[szerkesztés]

A pármai jezsuitáknál tanult, majd a páviai egyetemen szerzett jogi doktorátust. Padovában volt egyetemi tanár. Kapcsolatban állt a felvilágosodás olyan nagy személyiségeivel, mint Voltaire és Diderot. Büntetőjogi főműve Dei delitti e delle pene címmel 1764-ben jelent meg (magyarul: A bűnökről és büntetésekről, 1834, majd 1999). Műve tanulmány a börtönviszonyokról. Követelte, hogy csak törvények állapíthassák meg, mely cselekmények tekinthetők bűncselekménynek. A büntetés célja szerinte az, hogy visszatartsa a bűnelkövetőt újabb bűncselekmények elkövetésétől. Egyúttal a büntetés generálprevenciós hatást is szolgált: a társadalom többi tagjára is visszatartó hatással van. Beccaria úgy vélte, az igazságos büntetésnek meg kell felelnie az elkövetett bűncselekmény súlyának. Egyértelműen elvetette a halálbüntetést, ahogy a kegyetlen büntetéseket is.

Munkájának eredményeként hódított tért egyre inkább a nullum crimen sine lege és a nulla poena sine lege elve.

Közgazdászként a tőke működését és a munkamegosztás kérdéseit tanulmányozta. Írt egy könyvet a filozófia nyelvéről, valamint a stílustanról is.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • A bűnökről és a büntetésekről; ford. Császár Ferenc; Suppan Ny., Zágráb, 1834
  • Bűntett és büntetés; ford., bev. Tarnai János; Révai, Bp., 1887 (Jogi és államtudományi írók tára)
  • Bűntett és büntetés; ford., Tarnai János; 2. átdolg. kiad.; Franklin, Bp., 1916 (Olcsó Könyvtár)
  • Bűntett és büntetés; ford. Sebestyén Pál, bev. Kádár Miklós; Akadémiai, Bp., 1967 (Az állam- és jogtudományok úttörői)
  • A bűnökről és a büntetésekről; ford., bev., jegyz. Madarász Imre, szöveggond. ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Demokratikus Diákuniója; Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, Bp., 1989
  • Cesare Beccariaː A bűnökről és a büntetésekről, ford. Madarász Imre; ATTRAKTOR Könyvkiadó Kft., Máriabesnyő, 2012, ISBN 9786155257155, 112 p.

Források[szerkesztés]

  • Magyar nagylexikon III. (Bah–Bij). Főszerk. Élesztős László, Rostás Sándor. Budapest: Akadémiai. 1994. 429. o. ISBN 963-05-6821-7  
  • Földvári, József. Magyar Büntetőjog. Általános rész, 8., átdolgozott kiadás, Budapest: Osiris (2006) 
  • Korinek, László. Bűnözési elméletek. Budapest: Duna Palota és Kiadó (2006) 

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]