Cernunnos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Cernunnos az ókori kelta és a gall-római vallás egyik istene volt.

Leírása[szerkesztés]

Cernunnos egy tál belsején

Cernunnos egy pogány kelta isten, akinek ábrázolásai Nyugat-Európa ősi kelta vidékein széles körben elterjedtek. Cernunnos szarvas istenként a szarvas hím állatokkal, különösen a szarvasokkal és a kosszarvú kígyóval áll kapcsolatban; ez és ehhez hasonló tulajdonságait összefüggésbe hozzák a terméssel és a termékenységgel is de főként az alvilág istenével is.

Megnevezése gyakran egyszerűen „szarvas isten” volt a leírásokban, melyet többnyire keresztbetett lábbal ülve és szarvasagancsot vagy szarvat viselve ábrázoltak. A kelta művészet talán legtöbbször ábrázolt szarvasagancsot viselő istenalakja volt. Eredetileg kelta istennek tartották. Cernunnost a rómaiak Dīsnéven ismerték ) akelta mitológia"szarvas istenének" volt a neve . A termékenység és a vadászat isteneként értelmezik. A termékenység, az élet, az állatok, a gazdagság és az alvilág istene volt. Maga a név csak egyszer, az 1. századi hajósok oszlopában szerepel, de Galliába és a keltabériaiak között is előfordul. Cernunnost egy szarvas agancsával ábrázolják, néha pénzérmével teli erszényt hord, gyakran keresztben ülve, gyakran állatokkal társítva, torkot tart vagy viselni. Több mint 50 példából ismert a gall-római időszakban, többnyire északon. - Kelet-Gallia.

Az istenről irodalmi forrásokból nem sokat tudni, nevéről, követőiről vagy a kelta vallásban betöltött jelentőségéről sem tudni. A spekulatív értelmezések a természet, az élet vagy a termékenység isteneként azonosítják.

Magyar: Cernunnos (más néven Cernenus és Cern ) egy pogány kelta isten, akinek ábrázolásai széles körben elterjedtek Nyugat-Európa ősi kelta vidékein. Cernunnos szarvas istenként a szarvas hím állatokkal, különösen a szarvasokkal és a kosszarvú kígyóval áll kapcsolatban; ez és más tulajdonságok a terméshez és a termékenységhez kapcsolják. Cernunnost főként az alvilágisteneként is hozzák kapcsolatba. Magyar:A kelta mitológiában Cernunnosa szarvas hím állat istenített szelleme. Legkülönlegesebb jellemzője a szarvas szarva. Rokonságban áll a termékenységgel és a chtonikus regenerációval, és kétségtelenül a bőség istene és a vadon élő állatok ura. Természete alapvetően földi. Idősebb, szarvas füle és szarva van, nyakában és kezében torcot, egyfajta gall nyakláncot visel. Gyakran kíséri egy kígyó kosfejjel vagy egyszerűen, szarvakkal.

Néhány előfordulása[szerkesztés]

Cernunnos

A Cernunnos-típusú agancsos alakok vagy szarvas istenek több mint ötven ábrázoláson és feliraton maradtak fenn, főleg Gallia északkeleti régiójában.

  • Gundestrup-üst - a koppenhágai Dán Nemzeti Múzeumban.
  • csónakosok oszlopa a Musée national du Moyen Âge-ban (Középkori Múzeum), Párizsban, Franciaországban. A Csónakosok oszlopán ugyancsak szarvasagancsos képet találunk, rajta [C]ernunnos felirattal. A kőoszlop ma a gall-római vallás egyik fontos emléke.
  • Nautae Parisiaci emlékmű, melyet valószínű, hogy gall tengerészek építették i.sz. 14-ben. 1710-ben a Notre-Dame de Paris katedrális alapjain belül fedezték fel. A hely egykor az ókori Lutetia, a kelta "Parisii civitas" fővárosa volt.
  • Steinsel-Rëlent fémtáblája, mely a kelta Treveri területén található, mely feliraton "Deo Ceruninco" volt olvasható: „Cerunincos Istenhez”, feltételezik, hogy ez is ugyanaz az istenség.
  • Montagnac-i gall felirat olvasata: αλλετ[ει]νος καρνον]ο[καρνον]ο εας (alisonteai Carnonosnak szentelte).

Mai előfordulása[szerkesztés]

Cernunnos a Wicca modern vallási hagyományában is megjelenik, kapcsolatba hozható a wiccai szarvas istennel az úgynevezett boszorkány-kultusz hipotézisén keresztül.

Források[szerkesztés]