cd (parancs)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A cd, vagy chdir (change directory) parancs arra szolgál, hogy megváltoztassuk az aktuális könyvtárat, lehetünk bármilyen operációs rendszerben például Unix, DOS, OS/2, Windows, és Linux. Mindegyikben elérhető és ugyanaz a funkciója.

A parancs után meg kell adni annak a könyvtárnak a nevét, melyre szeretnénk átváltani. Például ha egy felhasználó át szeretne váltani a Z:/ meghajtóról a D:/ meghajtóra akkor a parancs így fog kinézni:

Z:\cd D\

Használata[szerkesztés]

A könyvtár helyén lehet egy egész útvonal is. A cd parancs használható alkönyvtár váltásra vagy arra, hogy visszalépjen az előző könyvtárra.

A user's view of the file system in Unix-like systems begins with the home directory (often abbreviated to ~). From there, the tree can spread into more subdirectories and/or files.


Például, ha a felhasználó a home (“~”)könyvtárban van, akkor innen kilistázzuk a tartalmát az ls parancs segítségével majd a cd games parancsot használva kapjuk a következőt:

 user@wikipedia:~$ ls
 workreports games encyclopedia text.txt
 user@wikipedia:~$ cd games
 user@wikipedia:~/games$

Most a felhasználó a “games” nevű könyvtárban van.

A DOS-os változatban a példán így mutatna:

C:\> dir
workreports    <DIR>    Wed Oct 9th  9:01
games       <DIR>    Tue Oct 8th 14:32
encyclopedia    <DIR>    Mon Oct 1st 10:05
text    txt      1903 Thu Oct10th 12:43
C:\> cd games
C:\games>

Megjegyezzük, hogyha nem használunk argumentumokat a cd parancs után, akkor ennek különböző effektjei lehetnek a különböző operációs rendszerekben. Például, ha cd parancsot a DOS, OS/2, vagy Windows operációs rendszerben hajtjuk végre argumentumok nélkül, akkor az aktuális munkakönyvtár tartalmát adja ki. Ugyanez Unix-ban is használható, akkor ez visszatér a home directory-ba.

Opciók (verziótól függ)[szerkesztés]

 • -p Kiírja az utolsó könyvtárat.
 • -l, '~' vagy '~name' a megadott helyre ugrik, lehet ez egy útvonal is.
 • -n
 • -v