cd (parancs)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A cd, vagy chdir (change directory) parancs arra szolgál, hogy megváltoztassuk az aktuális könyvtárat, lehetünk bármilyen operációs rendszerben például Unix, DOS, OS/2, Windows, és Linux. Mindegyikben elérhető és ugyanaz a funkciója.

A parancs után meg kell adni annak a könyvtárnak a nevét, melyre szeretnénk átváltani. Például ha egy felhasználó át szeretne váltani a Z:/ meghajtóról a D:/ meghajtóra akkor a parancs így fog kinézni:

Z:\cd D\

Használata[szerkesztés]

A könyvtár helyén lehet egy egész útvonal is. A cd parancs használható alkönyvtár váltásra vagy arra, hogy visszalépjen az előző könyvtárra.

A user's view of the file system in Unix-like systems begins with the home directory (often abbreviated to ~). From there, the tree can spread into more subdirectories and/or files.


Például, ha a felhasználó a home (“~”)könyvtárban van, akkor innen kilistázzuk a tartalmát az ls parancs segítségével majd a cd games parancsot használva kapjuk a következőt:

  user@wikipedia:~$ ls
  workreports games encyclopedia text.txt
  user@wikipedia:~$ cd games
  user@wikipedia:~/games$

Most a felhasználó a “games” nevű könyvtárban van.

A DOS-os változatban a példán így mutatna:

C:\> dir
workreports        <DIR>       Wed Oct 9th   9:01
games              <DIR>       Tue Oct 8th  14:32
encyclopedia       <DIR>       Mon Oct 1st  10:05
text        txt           1903 Thu Oct10th  12:43
C:\> cd games
C:\games>

Megjegyezzük, hogyha nem használunk argumentumokat a cd parancs után, akkor ennek különböző effektjei lehetnek a különböző operációs rendszerekben. Például, ha cd parancsot a DOS, OS/2, vagy Windows operációs rendszerben hajtjuk végre argumentumok nélkül, akkor az aktuális munkakönyvtár tartalmát adja ki. Ugyanez Unix-ban is használható, akkor ez visszatér a home directory-ba.

Opciók (verziótól függ)[szerkesztés]

  • -p Kiírja az utolsó könyvtárat.
  • -l, '~' vagy '~name' a megadott helyre ugrik, lehet ez egy útvonal is.
  • -n
  • -v