iconv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Az iconv egy számítógépes program és sztenderd alkalmazásprogramozási interfész (API), mely a különböző karakterkódolások egymás közti konvertálására használható.

Története[szerkesztés]

Az iconv API egy sztenderd programozási felület karakteres sztringek konvertálásához egyik karakter kódolásból másikba Unix-szerű operációs rendszereken.

Eredetileg a HP-UX operációs rendszeren tűnt fel, és az XPG4 keretén belül sztenderdizálták, jelenleg része a Single UNIX specifikációnak (SUS).

Az összes jelenlegi a Linux disztribúció tartalmazza az iconv() szabad implementációját, minthogy része a GNU C könyvtárnak, amely a C könyvtára a jelenlegi Linux rendszereknek. A használata megkívánja, hogy a GNU glibc localeoknak installálva legyenek, mely önálló csomagként érhető el (általában glibc-locale néven), általában alapértelmezetten telepítve a rendszerekre.

Használata[szerkesztés]

Az stdin-t konvertálja az aktuális locale-lal az stdout -ba a következő:

iconv -f iso-8859-1

Az infile bemeneti fájlt konvertálja ISO-8859-1-ből UTF-8-ba a kimeneti outfile-ba a következő:

iconv -f iso-8859-1 -t utf-8 <infile >outfile

Portolások[szerkesztés]

Microsoft Windows alatt az iconv bináris (és így az API is) elérhető Cygwin és GnuWin32 környezetekben vagy a win_iconv.exe natív Win32 portolással.

Az iconv továbbá elérhető számos programozási nyelvhez. Pl. PHP[1] egyes könyvtárai támogatják ( Windows alatt egy DLL fájl segítségével), így iconv() könnyen használható PHP programból is.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az iconv című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.