Carrigaline

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carrigaline (Carraig Uí Leighin)
Közigazgatás
Ország Írország
tartományMunster
megyeCork megye
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Tszf. magasság17 m
Terület4,6 km²
IdőzónaGMT (UTC+0)
GMTS (UTC+1)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 51° 48′ 51″, ny. h. 8° 23′ 33″Koordináták: é. sz. 51° 48′ 51″, ny. h. 8° 23′ 33″
Carrigaline weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Carrigaline témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Carrigaline (írül: Carraig Uí Leighin) város Cork megye területén, Munster egyik alvóvárosa,[1] Cork elővárosa. A 2016-os népszámlálási adatok szerint lakosainak száma 15 770 fő.[2] Bár az utóbbi években lakosságszáma jelentősen megugrott, sok itt lakó még mindig csak a falu néven emlegeti.[3]

Fekvése[szerkesztés]

Írország délkeleti részén helyezkedik el, a Kelta-tenger partján, 14 kilométernyire Cork városától. Az R611-es út köti össze nyugat felől Belgooly településsel. A településre menetrend szerinti autóbuszjáratok közlekednek.

Szolgáltatások[szerkesztés]

A településen több bolt, köztük egy Lidl, egy kávézó, egy gazdabolt, egy posta működik. Több sportegyesület is működik a településen, többek közt labdarúgóklub, kosárlabdaklub, tenisz klub, golfklub és Jiu-jitsu klub. A városban négy bank és egy hitelszövetkezet működik. A város saját hetilapja a Carrigdhoun Weekly. A város egyetlen négy csillagos szállodája a Carrigaline Court Hotel, mely a Roman Catholic Church of Our Lady and St. John római katolikus templom közelében található.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Carrigaline című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Carrigaline calls time on developer-led growth. Irishexaminer.com. (Hozzáférés: 2014. február 27.)
  2. Sapmap Area: Settlements Belgooly. Census 2016. Central Statistics Office, 2016 [2018. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 22.)
  3. Historical Overview of Carrigaline to Present Day. Carrigaline.ie. [2016. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 27.)