Belgooly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Belgooly (Béal Guala)
Közigazgatás
Ország Írország
tartományMunster
megyeCork megye
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
IdőzónaGMT (UTC+0)
GMTS (UTC+1)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 51° 43′ 60″, ny. h. 8° 28′ 60″Koordináták: é. sz. 51° 43′ 60″, ny. h. 8° 28′ 60″
A Wikimédia Commons tartalmaz Belgooly témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Belgooly (írül: Béal Guala) Írország második, az Ír-sziget harmadik legnagyobb városa Dublin és Belfast után. Cork megye közigazgatási központja és Munster tartományának legnagyobb városa. A 2016-os népszámlálási adatok szerint lakosainak száma 826 fő.[1]

Fekvése[szerkesztés]

Írország délkeleti részén helyezkedik el, a Kelta-tenger partján, a Stick-folyó közelében. A falu főútvonala az R600-as út, mely összeköti Corkkal északi irányban és Kinsale településsel, déli irányban. Az R611-es út köti össze kelet felől Carrigaline településsel. A településre menetrend szerinti autóbuszjáratok közlekednek.

Szolgáltatások[szerkesztés]

A településen több bolt, egy kávézó, egy gazdabolt, egy posta működik. Itt található egy GAA klub. A településen található egy római katolikus egyházhoz tartozó templom. A település a Cork Area Strategic Plan tanulmányi területen belül helyezkedik el és a terület a Cork Megyei Tanács "Rural Housing Control Zone" (Vidéki Otthonteremtő Kontrollzóna) területén fekszik. Ennek eredményeképpen fejlődött az utóbbi években a település.

A falu Kinsale felőli részén található a "His Master's Voice" elnevezésű szobor.[2][3] Belgoolyban évenként megrendezik az éves mezőgazdasági kiállítást.[4]

Történelem[szerkesztés]

A Belgooly Malom egy romos állapotú épület, mely szerepel a Védett Épületek Jegyzékében.[5]

1941. augusztus 26-án itt zuhant le a Királyi Légierő 615. Repülőszázada által lelőtt, a németek Luftwafféhoz tartozó Junkers Ju-88 as típusú vadászgépe.[6]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Belgooly című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Sapmap Area: Settlements Belgooly. Census 2016. Central Statistics Office, 2016 [2018. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 22.)
  2. Kinsale Times - The Belgooly Statue. The Kinsale Times. [2008. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva].
  3. Cork County Council - Arts Service - Public Art - Artworks by Declan Breen. Cork County Council. [2014. február 17-i dátummal az eredetiből archiválva].
  4. Belgooly Show Sat 1 June 2013
  5. Cork County Council - Bandon Electoral Area Local Area Plan - Belgooly Archiválva 2016. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  6. Bristol Past : Fishponds Local History Society