Cap d’Agde (naturista negyed)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cap d’Agde
Közigazgatás
Ország Franciaország
RégióLanguedoc-Roussillon
MegyeHérault
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 43° 17′ 42″, k. h. 3° 31′ 38″Koordináták: é. sz. 43° 17′ 42″, k. h. 3° 31′ 38″
Cap d’Agde weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Cap d’Agde témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Village naturiste Európa legnagyobb, 1974 óta Franciaországban működő naturista üdülőtelepe. A területén álló 9 apartmanházban, 3 villaparkban és kempingjében egy szezonban 250–350 ezer naturista tölti pihenését.[1]

Elhelyezkedése[szerkesztés]

Cap d’Agde a Földközi-tenger partján, Franciaország déli részén, a Languedoc-Roussillon régióhoz tartozó Hérault megyében található Agde város tengerparti üdülőhelye. Ennek naturista negyede (franciául Quartier Naturiste) Európa legnagyobb naturista üdülőtelepe (francia neve Le Village naturiste, angol szóhasználatban Naked City).

A közeli ismertebb városok Montpellier, Nîmes és Arles. A legközelebbi nemzetközi repülőtér Béziers (BZR).

Az üdülőtelep[szerkesztés]

A naturista „falu” körbekerített, a belépéshez regisztráció szükséges. Egy időben több mint negyvenezer naturista tud itt megszállni,[2] de szükséges az előzetes helyfoglalás, mert a nyári főszezonban (július, augusztus) jellemző a telt ház.

A negyeden belül több mint 180 kereskedelmi egység van, helyben megtalálható minden, ami a nyaraláshoz szükséges: élelmiszerüzletek (külön zöldséges, pékség, hentes is), mosoda, szolgáltatások (fodrász, tetováló stb.), ruhaboltok, éttermek, éjszakai bárok, bank, pénzkiadó automaták stb. Mindenütt természetes, általános és elvárt a ruhanélküliség.

A területnek 300 állásos saját kikötője van,[3] és egy öt kilométer hosszú homokos tengerpart is tartozik hozzá,[4] melyet több toronyból életmentők felügyelnek. Az évek során a parton kialakult egy rövidebb, a központi résztól távolabb eső partszakasz, ahol többségükben (nem kizárólagosan) férfipárok napoznak, illetve kialakult egy olyan rövidebb partszakasz is ahol elfogadott a nyilvános szexuális tevékenység is (ami a többi szakaszon nem az).

A telepen szigorúan vigyáznak a biztonságra: bár a naturista közösség is nagyon figyel egymásra, és vannak önkéntesek is, de vannak ellenőrök és biztonsági őrök, éjszaka pedig gyakran rendőrök is járőröznek a nyitva tartó egységek körül.[5]

A területen nem engedélyezett a fényképezés.

Szálláslehetőségek[szerkesztés]

A területen (jellemzően hetes időszakokra, szombattól szombatig bérelhető) apartmanok és villaházak sokasága található.

Apartmanházak[szerkesztés]

Egy közel 300 méter átmérőjű kör alakú, a tenger felé nyitott ötszintes épületegyüttes (A, B, C, D, E, F, G, H, J, K, L, O épületek), melyben több mint 1000 apartman található. Közepén korábban medence és teniszpályák, jelenleg üzletek, a Jardain d'Eden, illetve a Glamour Club épülete található.
  • Le Jardain d'Eden
  • Le Riad
  • Les Jardins de la Palmeraie
  • Natura Beach
A Héliopolis épületegyüttesébe betagozódó, de később megépült ötszintes épület 57 apartmannal
Az elsők között megépült félkör alakú négyszintes épület, közepén medencével. Földszintjén üzletek és éttermek találhatóak.
  • Port Nature
Az elsők között megépült L alakú épületegyüttes (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 épületek) több mint 600 apartmannal.
  • Port Soleil
  • Port Venus résidence
Ötszintes épület.
Panorámakép a Héliopolis H épületéből (előtérben a Jardain d'Eden épülete)

Villák[szerkesztés]

  • Héliovillage
  • Les Villas de Port Nature
  • Port Venus village

Kemping[szerkesztés]

Sátorral illetve lakókocsival a helyi kempingben lehet megszállni.

Az apartmanokat kezelő nagyobb, a helyszínen irodával is rendelkező ügynökségek: AGN, Foncia, Naturist.de, Peng Travel, Agence Oltra, Le Centre Naturiste Oltra, Resid, Sylviane Byll.

Éjszakai élet[szerkesztés]

Az üdülőfalu jó helyszíne a családos naturisták kikapcsolódásának, de megtalálják a szórakozási lehetőséget az éjszakai élet izgalmait keresők is. Az este előrehaladtával a kisgyerekes családok visszavonulnak, az éjszakai szórakozóhelyek körül viszont felbukkannak kihívó öltözetű emberek is: bár a többség ilyenkor is teljesen „normális” ruhákban, vagy ruha nélkül van, de sokan próbálgatják átlépni a saját határaikat (amúgy hálószobában szokásos fehérneműkben, vagy akár jelmezekben jelennek meg). Este 10-kor számos night klub nyit ki.

Elfogadottsága[szerkesztés]

Bár Cap d’Agde Európa legnagyobb naturista üdülőtelepe, de mivel a part bizonyos szakaszán elfogadott a szexuális tevékenység, illetve a területen belül éjszaka erotikus szórakozóhelyek is nyitva vannak, a Nemzetközi Naturista Szövetség (INF-FNI) nem fogadja el hivatalos naturista helyszínnek.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cap d'Agde Naturists, nudists and FKK. [2013. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 13.)
  2. Árbócz Lilla: A híres Cap d'Agde, 2013. július 4. (Hozzáférés: 2015. július 13.)
  3. Les Ports - Cap d'Agde. [2015. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 17.)
  4. Fürdőruha nélkül Európában, 2009. május 18. (Hozzáférés: 2015. július 13.)
  5. Dan MacGuill: Nudists under tight security at Cap d'Agde, 2013. augusztus 13. (Hozzáférés: 2015. július 13.)

Források[szerkesztés]