Canaan Banana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Canaan Banana
Zimbabwe 1. elnöke
Hivatali idő
1980. április 18. – 1987. december 31.
ElődJosiah Gumede
UtódRobert Mugabe

Született1936. március 5.
Esiphezini, Dél-Rodézia
Elhunyt2003. november 10. (67 évesen)
London
Párt
  • Zimbabwe African National Union
  • Zimbabwe African National Union – Patriotic Front

HázastársaJanet Banana
Foglalkozás
Iskolái
  • Kansai University
  • Wesley Theological Seminary
Halál okarák
Vallásmetodizmus
A Wikimédia Commons tartalmaz Canaan Banana témájú médiaállományokat.

Canaan Sodindo Banana (Esiphezini, 1936. március 5.London, 2003. november 10.) zimbabwei politikus, a független Zimbabwe első elnöke 1980-tól 1987-ig. Hatalmát a miniszterelnök Robert Mugabe döntötte meg, aki diktátorként irányította tovább az országot elnök-miniszterelnökként.

Ifjúkora[szerkesztés]

Banana 1936-ban született, anyja ndebele-származású (zimbabwei népcsoport) nő volt, apja pedig Malawiból emigrált Dél-Rodeziába. Canaan fiatalabb korában több misszionárius tevékenységben részt vett a helyi iskolában, később tanított is. 1961-ben vette feleségül Janet Bananát, négy gyermekük született. Canaan Banana teológiából diplomázott a Harare-i egyetemen, metodista nézeteket vallott. Banana 1962-től kezdett politizálni, az ország függetlenségét, és a fehérek visszaszorítását támogatta ő is.

Politikai karrierje[szerkesztés]

Banana több politikussal együtt emigrálni kényszerült az országból, miután a gyarmati hatóságok sok ellenzékit letartóztattak koholt vádak alapján. Banana családjával az Amerikai Egyesült Államokba menekült, s csak 1975-ben tértek vissza. Mikor visszatért, ismét letartóztatták, majd házi őrizet alatt tartották. Később a ZANU-ban kezdett politizálni, népszerűsége megnőtt. Ian Smith miniszterelnök nemzetközi nyomásra kénytelen volt választásokat kiírni. Az új vezető Abel Muzorewa lett. 1980-ban újabb választásokat tartottak, immár nemzetközi megfigyelőkkel. A ZANU elsöprő győzelmet aratott, a 80 mandátumból 57-et szereztek meg. A párt Bananát jelölte köztársasági elnöknek, míg a miniszterelnök a pártelnök Robert Mugabe lett. Canaan Banana lett az ország első fekete elnöke. Dél-Rodézia megszűnt, az állam új neve Zimbabwe lett. Bananának nem volt nagy politikai szerepe, hiszen Zimbabwéban gyenge köztársasági elnöki hatalom működött. Mugabe mellett folyamatosan háttérbe szorult. A miniszterelnöknek egyre több hatalma lett, végül a két posztot összeolvasztották, Mugabe puccsot hajtott végre. Bananát félreállították, s az ország egyszemélyi vezetője Mugabe lett. A ZANU-PF egyedüli párt maradt a törvényhozásban.

Szexuális botránya[szerkesztés]

Távozása után Banana visszavonult a közélettől. Neve 1997-ben került ismét előtérbe. Ebben az évben a zimbabwei hatóságok letartóztatták, ugyanis kiderült, hogy elnöksége idején több szárnysegédjét is szexuálisan zaklatta. Az esetre akkor derült fény, amikor Banana volt testőrének, Jefta Dube-nak a pere zajlott, történt ugyanis, hogy a férfi azért lőtte le a hararei stadionban rendőrtársát, mert amaz azzal csúfolta, hogy”nincs mit keresnie a férfi mellékhelyiségben, hiszen ő Banana felesége”.[1] A volt elnököt 1999 januárjában egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, de csak nyolc hónapot kellett letöltenie a rácsok között. Canaan Banana esete Mugabe elnök homofób hadjáratát teljes egészében hiteltelenítette.

Halála[szerkesztés]

Zimbabwe első elnöke 2003-ban halt meg rák következtében. Habár élete hátralévő végét Londonban élte le, Zimbabwében temették el. Robert Mugabe – a korábbi nézeteltéréseket elfelejtve – azt mondta róla, hogy „Canaan Banana egyike volt a nemzet büszke építőinek”.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]