Abel Muzorewa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abel Tendekayi Muzorewa
Zimbabwe-Rhodesia 1. miniszterelnöke
Hivatali idő
1979. június 1. – december 11.
Előd Ian Smith
Utód Robert Mugabe

Született 1925. április 4.
Umtali, Manicaland, Dél-Rhodesia
Elhunyt2010. április 8. (86 évesen)
Borrowdale, Harare, Zimbabwe
Párt Egyesült Afrikai nemzeti Tanács

Foglalkozás
  • pap
  • önéletrajzíró
  • politikus
Iskolái Central Methodist University
Vallás metodista

Díjak ENSZ emberi jogi díj (1973)
A Wikimédia Commons tartalmaz Abel Tendekayi Muzorewa témájú médiaállományokat.

Abel Tendekayi Muzorewa (Umtali, Manicaland, Dél-Rhodesia, 1925. április 14.Borrowdale, Harare, Zimbabwe, 2010. április 8.)[1] Zimbabwe-Rhodesia miniszterelnöke volt a függetlenné válás átmeneti időszakában. Metodista püspök és nacionalista vezető, terminusa mindössze fél évig tartott.

Fiatalkora[szerkesztés]

Muzorewa egy nyolcgyermekes család legidősebb gyermeke, Old Umtali metodista iskolájában végezte tanulmányait. 1943 és 1947 között iskolai tanár volt Mrewában, majd ezután két évig lelkész Mtoko városában. Az 1950-es években tovább mélyítette teológiai tanulmányait. Több USA-beli keresztény iskolát is megjárt élete során.

Miniszterelnöksége[szerkesztés]

A Ian Smith-vezette kormány már nem tudta tovább halasztani egy választás kiírását, a fekete többségű lakosság és a nyugati közvélemény egyaránt nagy nyomással nehezedett rá. Ám a választást igyekeztek úgy rendezni, hogy a fehérek vezette felső tízezer réteg mégse veszítse el befolyását. A két nagy párt, a ZANU és a ZAPU távol maradt a választásoktól, így az Egyesült Afrikai Nemzeti Tanács színeiben induló Muzorewa nyerni tudott 1979-ben. Ám a két nagypárt bojkottja miatt borítékolható volt, hogy az új kormány nem lesz hosszú életű. Nyugaton választási csalásról kezdtek el beszélni, Zimbabwéban pedig arról, hogy a Muzorewa-féle bábkormány mögött továbbra is a fehérek érdekei érvényesülnek. Nemzetközi nyomásra 1980-ra újabb választásokat írtak ki. Ezen már elindult az összes párt, s a Robert Mugabe-vezette ZANU győzni tudott.

Halála[szerkesztés]

Abel Muzorewa rák következtében 2010. április 8-án hunyt el hararei otthonában.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Biles, Peter: Zimbabwe's Bishop Abel Muzorewa dies. BBC, 2010. április 9. (Hozzáférés: 2011. november 4.)