CD Chivas USA

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Club Deportivo Chivas USA
Csapatadatok
Teljes csapatnév Club Deportivo Chivas USA
Becenév Goats
Székhely Carson, Kalifornia, Egyesült Államok
Alapítva 2004
Megszűnt 2014
Klubszínek piros-fehér-kék
Stadion The Home Depot Center
Vezetőedző USA Martín Vazquez
Elnök MEX Jorge Vergara
Bajnokság MLS
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Club Deportivo Chivas USA honlapja

Club Deportivo Chivas USA futball klub az Egyesült Államokban. Székhelye Los Angeles külvárosában Carson-ban található. Részt vett a Major League Soccer bajnokságban. A klub 2004-ben alakult, a hazai mérkőzéseit a The Home Depot Center-ben játszotta, megosztva ezt a Los Angeles Galaxy csapatával. A hivatalos színei piros, fehér és kék, azaz ugyanaz, mint CD Guadalajara-nak, amely az egyik legszélesebb körben támogatott csapat Mexikóban. A spanyol, Chivas azt jelenti, kecske, és ez a beceneve CD Guadalajara-nak is.

Története[szerkesztés]


Az mexikói tulajdonú egyesület 2004. augusztus 2-án alakult meg, és lett az MLS tizenegyedik csapata. 2007-ben a klub végzett az első helyen a Nyugati főcsoportban. A klub tulajdonosa Jorge Vergara Madrigal mexikói üzletember, aki a mexikói CD Guadalajara tulajdonosa is egyben, valamint Antonio Sánchez Cue-Navarro a Chivas USA Enterprises LLC nevű leányvállalata, és a klub elnök-vezérigazgatója Shawn Hunter.

A Chivas USA az első szezont az MLS-ben a The Home Depot Center-ben egy 2-0 vereséggel kezdte, az első edzője Thomas Rongen. A szezon mérlege 1 győzelem, 8 vereség és egy büntetőkkel elvszetett mérkőzés. Az egyetlen győzelmet a Real Salt Lake csapata ellen érték el. 2005. június 3-án a holland Hans Westerhof-ot nevezték ki vezetőedzőnek, így ő lett a Chivas USA második vezetőedzője. Az újabb kiábrándító szezon után Westerhof nem tért vissza a következő idényre. Az új szakvezető 2005. november 23-tól a klub legsikeresebb vezetőedzője, az amerikai Bob Bradley lett. A csapat az ő vezetésével először jutott be a Nyugati főcsoport rájátszásába, és szintén Bradley lett az év edzője az MLS-ben, míg a csapat játékosa Jonathan Bornstein lett az év újonc labdarúgója. A sikerek következtében Bradley- lett az Egyesült Államok válogatottjának megbízott szövetségi kapitánya, majd később véglegesítették. Így azonban ismét új vezetőedzőre volt szükség. Az új főnök, a korábbi válogatott labdarúgó, aki részt vett 1z 1998-as VB-n Predrag "Preki" Radosavljević, aki 2010-től a Hall of Fame tagja lett. 2007-ben Preki vezetésével a csapat megnyerte a Nyugati konferenciát, így ő lett az év edzője, és adta a legjobb kapust a ligában Brad Guzan személyében. 2009. december 2-a óta az amerikai Martín Vásquez irányítja a csapatot, aki korábban Jürgen Klinsmann segítője volt az FC Bayern München-nél.

Híres játékosok[szerkesztés]

Vezetőedzők[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]